A Bihar megyei Szentjobb 44 év után kapta vissza nevét

Visszakapja eredeti nevét a Bihar megyei Szentjobb község, miután a szenátus kedden megszavazta a névváltoztatásról szóló sarkalatos törvényt.pic Szentjobb 010295 large

Az Árpád-kori település Szent István király kézereklyéjéről kapta nevét, amelyet itt rejtett el Mercurius szerzetes 1061 körül, hogy megóvja a pogánylázadásoktól. A Szent Jobbot négy évszázadon keresztül őrizték a Nagyváradtól 40 kilométernyire, a Berettyó partján található faluban.

A névváltoztatásáról szóló törvénytervezetet két Bihar megyei RMDSZ-politikus, Cseke Attila szenátor és Lakatos Péter volt parlamenti képviselő terjesztette a parlament elé, miután 2008-ban a község lakossága helyi népszavazáson döntött a névváltoztatásról. Akkor a lakosság 52,37%-ének részvétele mellett, a kezdeményezés mellett 93,29% voksolt. Ennek nyomán nyújtották be a parlamentbe a törvényjavaslatot, amelyet a Képviselőház 2010. május 5-i ülésén el is fogadott.szentjobb-terkep
    
Közben, a helyi népszavazást jóváhagyó helyi tanácsi határozatot az ellenzők egy kis csoportja megtámadta a közigazgatási bíróságon, ennek a folyamatnak a végén a Nagyváradi Ítélőtábla, 2012 májusában, az önkormányzatnak adott igazat, törvényesnek nyilvánítva a helyi népszavazás eredményét. A közigazgatási procedúra lezárása után került a tervezet a Szenátus Közigazgatási Bizottsága elé, amely többségi szavazattal elfogadásra javasolta a tervezetet.
    
szentjobb„Szentjobb neve szimbolikus értékű a bihari, sőt, az egész erdélyi magyarság számára, hiszen államalapító királyunk ereklyéjét itt őrizték, erről kapta a falu és a község is a nevét – nyilatkozta a törvény elfogadása kapcsán Cseke Attila szenátor. – De 1968-ban, a közigazgatási átszervezéskor, a községközpontot elhelyezték a legnagyobb, és egyben legmagyarabb településről, ekkor keresztelték át a mostanig használt névre. Egyébként a mai döntés háttereként el kell mondanom, hogy Szentjobb faluban minden megvan, amire egy községközpontban szükség lehet: van iskola, óvoda, orvosi és fogorvosi rendelő, gyógyszertár, postahivatal, kultúrház, sőt, még polgármesteri hivatala is, mivel volt itt irodája a polgármesternek. A név visszaszerzéséért folytatott négyéves procedúra ismét mutatja, mennyire fontos jelen lennünk a törvényhozásban, hiszen kemény munkával jutottunk el a szavazásig, amelyhez, mint minden organikus törvény esetén, nagyon nehéz összegyűjteni a támogatást. Egy szavazaton is múlhatott volna, tehát látható, hogy minden RMDSZ-mandátum nagyon fontos.”

A javaslat a szenátus keddi ülésén 62 igen-szavazatot kapott, pontosan annyit, amennyi szükséges volt az organikus törvény elfogadásához. 

{loadposition emnp}  

 

Kimaradt?