Bűnügyi statisztika: a magyar ember bicskával öl

Tizenhárom év gyilkossági ügyeit vizsgálták meg Magyarországon az Országos Kriminológiai Intézet munkatársai, olyanokat, amelyekben a tettes több emberrel végzett. A szakértők külön kielemezték az öngyilkossággal végződő családirtásokat is. A gyilkolás segédeszköze legtöbbször a bicska volt.

A több ember életét kioltó gyilkosságok elkövetői többnyire 20-29 éve közöttiek, pszichésen zavart személyiségű férfiak, akiknek nincs munkahelyük, legfeljebb alkalmi munkákból élnek. Az emberöléseket döntően a lakóhelyükön követték el, tudatmódosító szer hatása alatt - és legtöbbször a gyilkosság végrehajtása után egy napon belül rendőrkézre is kerültek.

Bolyky Orsolya és Nagy László Tibor az összes, több ember sérelmére elkövetett gyilkosságot megvizsgálta, melyek ügyében 2000 és 2012 között született jogerős ítélet, vagy amelyben az eljárást megszüntették vagy felfüggesztették. Összesen 217 ügyet elemeztek a nyomozati, az ügyészségi és a bírósági iratok alapján. Ezek 30 százalékában kettőnél is több sértett volt.

A Legfőbb Ügyészség adatai alapján 2005-ben 347, 2007-ben 332, két évvel később 304, 2011-ben 328, majd 2013-ban 264 emberölés történt Magyarországon. Ezeknek nem túl jelentős részét teszik ki a kutatásban megvizsgált ügyek; évi 14 és 39 között mozgott a számuk. A vizsgált időszaki eljárásoknak összesen 532 sértettje volt.

A kutatás eredményei számokban. A tettesek 56 százalékát az első emberöléstől számított 24 órán belül, ezen belül 31 százalékukat egy órán belül elfogták. Több mint 10 év elteltével 3 terhelt került rendőrkézre. Az elkövetők 68 százaléka, a sértettek 79 százaléka azon a településen élt, ahol a cselekmény történt. A sértettek 80 százaléka ismerte az elkövetőt, harmada egyenesen hozzátartozó volt. A gyilkos eszköz 31 százalékban kés vagy bicska volt, 23 százalékban lőfegyver, 9 százalékban balta. 

A bűntettek 7,4 százalékában nem tudták megállapítani, hogy ki követte el azokat, illetve, nem bírták bizonyítani a terheltek bűnösségét. Az ügyek 6 százalékában a tetteseket kóros elmeállapotuk miatt felmentették, a többi, 78,8 százalékot kitevő büntetőeljárásban jogerősen elítélték a vádlottakat.

Kimaradt?