Eltörölte az alkotmánybíróság a pártalapítást nehezítő megkötéseket

Eltörölte az alkotmánybíróság csütörtökön a párttörvény azon rendelkezését, amely szerint új politikai alakulat bejegyzéséhez legalább 25 ezer támogató aláírás szükséges.

Az alkotmánysértőnek minősített cikkely arról is rendelkezett, hogy az aláírásoknak az ország 41 megyéje közül legalább 18-ból és a fővárosból kell származniuk és megyénként legalább 700 támogatóra van szükség. Az alkotmányossági óvást az úgynevezett Romániai Kalózpárt alapítói intézték a taláros testülethez.

Az alkotmánybíróság szavazattöbbséggel döntött úgy, hogy a pártalapítást nehezítő rendelkezések sértik az alaptörvény 40. szakaszában szabályozott egyesülési jogot.

A párttörvény szigorú előírásait egyes civil szervezetek és az RMDSZ versenypártjai is bírálták. Mivel Erdélyben és a Bánság romániai részén csak 16 megye található, a 2000-es években alakult Magyar Polgári Pártnak (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) nehezen sikerült összegyűjteni a szükséges aláírásokat a Kárpátokon túli területeken, ahol alig élnek magyarok. A törvény hatályba lépése (2003) előtt alakult pártokat nem kellett az új feltételeknek megfelelően ismét bejegyezni.

Az alkotmánybíróság akkor hozott a kérdésben - kötelező érvényű - döntést, amikor a törvényhozók már kényszer nélkül is a pártbejegyzés korlátozásainak megszüntetését tervezték. A választási reformcsomagot előkészítő parlamenti különbizottság a héten nagy szavazattöbbséggel elfogadta azt a javaslatot, hogy akár három ember is pártot jegyezhessen be .

A parlamenti különbizottság egy új választási rendszer bevezetése, illetve a pártbejegyzés megkönnyítése és a pártfinanszírozás szigorítása érdekében dolgoz ki törvénycsomagot, amelyet a tervek szerint a tavaszi ülésszak végéig fog elfogadni a parlament.

Kapcsolódók

Kimaradt?