Akár meg is nyerheti a választásokat 2018-ban a Kétfarkú Kutya Párt

Nincs törvényes akadálya a Magyar Kétfarkú Kutya Párt bejegyzésének – mondta ki keddi határozatában a Kúria, amely a korábbi jogerős elutasító végzést hatályon kívül helyezte, és új eljárásra utasította az elsőfokú bíróságot. „Nna de legalább 4 év múlva majd akkor tényleg nyerhetünk” – kommentálták a döntést a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Facebook-oldalán.

A Fővárosi Törvényszék korábban azért utasította el a Magyar Kétfarkú Kutya Párt bejegyzési kérelmét, mert álláspontja szerint a párt elnevezése nem felel meg a névvalódisági és névszabatossági követelményeknek, illetve a meghirdetett céljai komolytalanok.

A fellebbezés után másodfokon eljáró bíróság helybenhagyta az elutasító végzést, és annak indokait is elfogadta. A jogerős végzés szerint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnevezés nem tükröz komoly pártalapítási szándékot, és sérti az általános erkölcsi elveket is, illetve méltatlan asszociációkra ad alapot.

A párttól ezután felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be. Ebben egyebek mellett arra hivatkoztak, hogy a bejegyzési kérelem szerintük minden törvényes kritériumnak megfelel, és a párt valóban működni szeretne – igaz, a humor és szatíra eszközei segítségével, ez azonban semmilyen jogszabályba nem ütközik.

A Kúria a kérelmet alaposnak találta. Ha a bejegyzés konkrét, egyértelmű törvényi tilalomba nem ütközik, és a párt deklarálja, hogy aláveti magát a jogszabályoknak, a bejegyzés nem tagadható meg pusztán azért, mert a bejegyző bíróság a célokat és a tevékenységet nem tartja „elég komolynak” – derül ki az indoklásból.

A bíróságnak a bejegyzésnél is szigorú világnézeti semlegességet kell tanúsítania, és lehetőleg tartózkodnia kell az előzetes minősítésektől. Ha egy párt céljai nem ellentétesek az egyesülési jog alapelveivel és az Alaptörvényben rögzített alapvető elvekkel, továbbá belső szabályai kielégítik a jogszabályi követelményeket, a bejegyzést nem lehet megtagadni – tették hozzá.

A Kúria álláspontja szerint a konkrét elnevezés érdemben megfelel a névvalódiság, a névkizárólagosság és a névszabatosság követelményének, nem ellentétes a társadalom általános erkölcsi felfogásával és nem ad alapot megbotránkoztató képzettársításokra sem.

A Kúria a jogerős elutasító végzést hatályon kívül helyezte és az elsőfokú bíróságot új eljárásra utasította azzal, hogy a bejegyzésnek nincs törvényes akadálya – olvasható a Kúria honlapján közzétett tájékoztatóban.

Kimaradt?