Új liberális pártot alapít Călin Popescu Tăriceanu

Liberális Reform Párt (PRL) néven új politikai alakulat létrehozását jelentette be Călin Popescu Tăriceanu volt miniszterelnök csütörtökön. A politikus szerdán kilépett a korábban általa vezetett Nemzeti Liberális Pártból (PNL), mert ellenezte a szabadelvűek ellenzékbe vonulását.  Azt is jelezte, hogy indul az őszi államfőválasztáson.

A pártalapításról kiadott közleményben így fogalmazott: ideje, hogy Romániának liberális elnöke legyen. Tăriceanu egy internetes közösségi portálon kezdte szervezni új pártját, amelynek megalakításában állítólag liberális elveket valló közéleti személyek, vállalkozók, értelmiségiek százai támogatják. A PRL bejegyzése érdekében országszerte kezdeményező csoportokat alakítanak.

Ponta: Tăriceanu esélyes jelölt

Mint ismert, a PNL szerdán kilépett a Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök vezette kormányból és bejelentette a 2012-es választásokon kétharmados parlamenti támogatást szerző Szociálliberális Szövetség megszűnését. A határozatot a PNL állandó tanácsa 187 szavazattal hozta meg hat ellenében. Az ellenzők egyike volt Tăriceanu, aki szerdán arra hivatkozva fordított hátat a PNL-nek, hogy az USL felrúgása a választók elárulását jelentené, ezért folytatni szeretné az USL-projektet.

Ponta esélyes elnökjelöltnek nevezte Tăriceanu. Kifejtette: jó megoldás lenne a Szociálliberális Szövetség helyreállítása, amelyben a szociáldemokraták is támogatnák egy liberális államfő megválasztását. A 2011-ben létrehozott koalíció két nagy pártja, a PSD és PNL ugyanis eredetileg abban állapodott meg, hogy a szociáldemokraták adják az USL közös kormányfő-jelöltjét, a liberálisok pedig a szövetség közös államelnök-jelöltjét.

Ponta azt is jelezte, hogy örülne, ha együtt dolgozhatna a kormányban a Tăriceanut követő liberálisokkal, főleg, ha mögöttük egy jelentős számú parlamenti csoport is állna. Crin Antonescu, a PNL elnöke úgy értékelte, hogy Ponta tisztségekkel próbálja megvesztegetni a liberálisokat egy esetleges pártszakadás reményében, de célját nem fogja elérni.

Tăriceanu a PNL egyik alapító tagja, jelenleg szenátor, 2004 és 2009 között a párt elnöke, 2004 és 2008 között Románia miniszterelnöke volt. Öt évvel ezelőtt Crin Antonescu jelenlegi pártelnökkel szemben alulmaradt a pártelnöki tisztségért folyó harcban, azóta a PNL-n belül ellenzékbe szorult.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?