Vakokkal tapogattatnák ki a mellrákot Németországban

A mellrákszűrésre érkező nők könnyen vakok kezei között találhatják magukat Németországban, mivel egy felmérés szerint a látáskárosultak még a szakképzett orvosoknál is hatékonyabban tudják kitapogatni a mell szövetében rejtőző apró tumorokat.

A forradalmi ötlet Dr. Frank Hoffmann nőgyógyász fejéből pattant ki, mikor a zuhany alatt állva azon gondolkodott, vajon nem csinálnák-e jobban vak nők a munkáját. „Egy nőgyógyásznak három perce van egy mell megvizsgálására. Ennyi idő egyszerűen nem elég arra, hogy hatékonyan megtalálhassuk azokat az apró csomókat, amik a mellrák korai szakaszát jelzik” – mondja Dr. Hoffmann.

Hoffmann ötlete azon alapszik, hogy a Braille-íráshoz szokott emberek tapintása rendkívül kifinomult, így mindenki másnál alkalmasabbak lehetnek a vizsgálatok elvégzésére. Egy még kiadatlan tanulmány szerint a látáskárosult nők mintegy harmadával több tumort észleltek, mint az átlagos nőgyógyászok - írja a BBC nyomán a VS.hu.

„Az önvizsgálatot végző nők általában csak a 2 centinél nagyobb tumorokat szokták észrevenni, míg az orvosok már az 1 centit meghaladókat is detektálják. A vak szakemberek viszont már a 6 mm-es csomókat is képesek észrevenni, ami rengeteget számít” - mondja Hoffmann, aki szerint pont azt az időt lehet így megspórolni, amire egy daganatnak szüksége van ahhoz, hogy szétszórja a sejtjeit a test többi részén.

Dr. Frank Hoffmann Felfedező Kezek néven létrehozott szervezete vak és gyengénlátó nőket képez ki mellrákszűrő szakemberekké – mára már 17-en dolgoznak Németország-szerte. Egy vizsgálat közel 45 percig tart, ami elképzelhetetlen lenne egy szokványos nőgyógyásznál. A szervezet szerint a módszerükkel kiképzett szakemberek a technikailag kevésbé fejlett országokban még fontosabb szerepet is betölthetnek, mint az orvosi műszerekkel jól ellátott Németországban.

Kimaradt?