Mit keres a brassói rendszám a New York-i Dacián?

Hozzászólt a New Yorkban közlekedő Daciáról írt cikkünkhöz a maszol.ro Facebook-oldalán az autó tulajdonosa. Eduard Palaghiță friss fotót is mellékelt a „csodajárgányáról” a kommentjéhez.

Angol nyelvű hozzászólásában azt írta: csak fotózásokhoz teszi fel a járműre a portálunk által átvett képen is látható brassói rendszámot, amúgy az autónak New York-i rendszáma van.

Egy kommentre reagálva románul közölte: a jármű keréktárcsája Fergat márkájú, amit a Dacia 1301-es modelljéhez használták.

A civilben látványtervező, 12 éves kora óta az Egyesült Államokban élő Eduard Palaghiță nevével már 2010-ben találkozhattak az internetezők, akkor töltötte fel az első filmet a YouTube-ra a New York-i forgalomba beíratott Daciájáról. Utóbb több romániai lap is cikkezett róla, legutóbb a múlt hétvégén az Antena1 sugárzott róla riportot, ezért kapta fel ismét a témát a hazai sajtó.

A promotor.ro portálnak adott tavalyi interjúból kiderült, hogy Eduard Palaghițának a jelenlegi, sárgára festett autója előtt egy másik, narancsszínű Daciája is volt. Ez utóbbi voltaképpen egy 1974-es Renault 12-es modell, amit apróhirdetés útján vett Wisconsinban. Ezt az autót Romániából hozatott Dacia-alkatrészekkel helyrepofozta és New Yorkban forgalomba íratta. Erről a járműről készült ez a videó:

https://www.youtube.com/watch?v=_FrSs5Drvs0

A gépkocsit 2011-ben eladta, és eBay-en megvette azt az autót, amelyet jelenlegi is használ. Ennek a break modellnek Renault 16-os motra van, és szintén Romániából hozatott hozzá Dacia-alkatrészeket: kormányt, keréktárcsát, lökhárítókat. Az interjúban elmondta, több ezer dollárjába és rengeteg vesződségébe került, amíg az autót sikerült működőképessé tennie, de megérte, és nagyon büszke rá.

A Dacia a Renault-val kötött egyezség értelmében megkapta a Renault 12 terveit és az összeszereléshez szükséges szerszámokat és felszereléseket. A Romániában készülő autó neve Dacia 1300 lett, melyet 1969 és 1979 között gyártottak. Ezután jelent meg a Dacia 1310, mely alapjául az 1300, így az R12 szolgált. Ez a kocsi 1979 és 2004 között készült, többféle karosszériaváltozatban. A 35 éves gyártási időszak alatt összesen 1 979 730 Dacia 1300 és 1310 készült el, ezen kívül 1975 és 2006 között még 318 969 Dacia Pick-Up hagyta el a gyártósort, melyek alapjául szintén a Renault 12-n alapuló Dacia 1300 szolgált. (Forrás: Wikipédia)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?