Csodájára járnak New Yorkban egy sárga Daciának

Megáll az élet New Yorkban, amikor az Egyesült Államokban letelepedett román állampolgár, Eduard Palaghiţă útnak indul az autójával, egy sárga 1300-as Daciával – számolt be az Antena3.

A negyven éves gépkocsinak csodájára járnak az amerikai metropoliszban. A román férfi autója ugyanis állítólag az egyetlen működőképes Dacia az észak-amerikai kontinensen.

Eduard Palaghiţă 1995-ben települt át az Egyesült Államokba. Már akkor a fejébe vette, hogy vesz magának egy román autót. Az apróhirdetéseket böngészve választása egy 1974-es évjáratú Renault 12-esre esett, amelyet Romániában akkoriban 1300-as break Dacia néven gyártottak. Wisconsinba utazott, és 500 dollárért megvette a már tíz éve garázsban porosodó autót.

A férfi pénzt nem kímélve újravarázsolta a "Daciát", számos alaktrészét, többek között a kormányát is a pitești-i gyár termékeire cserélte, és azóta azzal jár New Yorkban. Beszámolója szerint a világ egyik legforgalmasabb városának lakói ámulkodnak a látványon, nem egyszer arra kérik, álljon meg, hogy fotózkodhassanak a ritka autóval.

Kimaradt?