Ezt mondta a Samsung a hallgatózó okostévéiről

Mint arról korábban írtunk, felvetődött, hogy kerülni kell a személyes dolgok megbeszélését a hangfelismerési jellemzővel felruházott Samsung okostévék előtt, a privát szavak ugyanis egy harmadik félhez is eljuthatnak. A hírt – érthetően – élénk médiavisszhang kísérte, s természetesen a hírt saját felhasználási feltételeivel generáló Samsung is reagált, a dokumentumot pedig finomították.

A gyártó mindenekelőtt leszögezte, hogy nem kísérik figyelemmel a nappali szobában történő beszélgetéseket. Egyébként is nagyon komolyan veszik a fogyasztók adatvédelmi érdekeit, s mindent elkövetnek annak érdekében, hogy ne lehessen jogosulatlanul összegyűjteni és felhasználni személyes adataikat.

Néhány Samsung okostévé hangfelismerési funkciót is kínál, azonban ez csak akkor fog működni, ha ezt a felhasználó kifejezetten engedélyezi a televízió üzembe helyezésekor, de ettől függetlenül is bármikor kikapcsolhatja.

A hangfelismerés – magyarázza a Samsung – kétféleképpen történhet. Egyrészt a televízióba épített mikrofon közvetítésével: itt előre meghatározott szóbeli parancsokkal lehet vezérelni a tévét, például csatornaváltásra vagy mondjuk a hangerő csökkentésére kérni a készüléket.

A másik eszköz a távirányítóba épített mikrofon, ez szerver közreműködését igényli, hiszen itt kifejezett keresési parancsokat kap a rendszer. Ez a fajta interakció éppúgy működik, mint az okostelefonokon és tableteken élérhető hangfelismerő szolgáltatások.

A Samsung szerint a tegnapi felháborodást egy, az adatvédelmi leírásba került, félreérthető mondat okozta, amely szerint kerülni kell a személyes beszélgetéseket a szóbeli parancsok kiadása közben, mert esetleg a beszélgetés szavai is kikerülhetnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?