Hallgatóznak a Samsung tévék

Az utóbbi idők egyik legkomolyabb adatvédelmi figyelmeztetése került elő a Samsung okostévéivel kapcsolatban. Különlegessége, hogy maga a gyártó adta ki – írja a HVG.

Kerüljék a személyes dolgok megbeszélését a tévé előtt azok, akik Samsung Smart TV készülékkel rendelkeznek, és a tévén nincs kikapcsolva a hangvezérlés funkció – figyelmezteti felhasználóit a legnépszerűbb tévégyártó.

Az itthon is sokak által vásárolt tévék hangvezérlése úgy működik, hogy a készülék folyamatosan pásztázza a közelben értékelt hangokat, hogy értse a tulajdonos parancsait. Mivel a tévé hanggal történő bekapcsolására is mód van, így könnyen kitalálható, hogy a készülék akkor is figyel, amikor ki van kapcsolva (készenléti állapotban van).

Ezzel még nem is feltétlen lenne probléma, azt azonban nem mindenki tudja, hogy a hangparancsok értelmezését nem a lakásban lévő készülék végzi: a hangmintákat folyamatosan elküldi egy szerverre, és a távoli gép értelmezi a beszédet. További érdekesség – és a BBC szerint emiatt int adatvédelmi óvatosságra a Samsung –, hogy ez a hangazonosító szerver nem a Samsungnál van elhelyezve, a feladatot külső cég végzi.

Kapcsolódók

Kimaradt?