Legyen hungarikum a magyar szinkron?

A komáromi Tóth Dorottya egy igen különös petíciót indított a neten. A fiatal lány célja, hogy a magyar szinkron hungarikum legyen.

Tóth Dorottya a magyar szinkron 80. évfordulója alkalmából kampányt indított. Petíciójában egyebek között a következőket írta: „a hungarikum jelző minőséget biztosíthatna a szakmának, amihez ennek érdekében a készítőknek tartaniuk kéne magukat. A szinkron kultúránk része, melyet ápolni kell”.

Tény, hogy a magyar szinkron a legjobbak között van a világon. Ugyanakkor a magyaroknak a nyelvtudásuk a leggyengébb Európában, az Eurobarometer felmérése szerint honfitársaink 65 százaléka nem beszél idegen nyelvet. Ehhez a szinkronizált filmek is nagy mértékben hozzájárultak. A nyelvtanulás minden szintjén hasznos eredetiben nézni és hallgatni a filmeket. A kezdőknek azért jó, mert a fülük hamar rááll a kiejtésre. Később pedig rengeteget segít a tökéletesítésben. Ezzel egy időben tény marad: a magyar  szinkron minőségi.

A közösségi oltalom alatt álló hungarikum különleges, egyedi, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző dolog, amelyről ismertek vagyunk a világban. Olyan érdekességek kerültek már ide, mint a solymászat, a Béres-csepp, a klasszikus magyar nóta vagy éppen a magyar harcosok által a 9–11. század között használt íj. Pár hete pedig elindult a magyar cirkuszi lovas akrobatika hungarikummá minősítésének jogi eljárása – jelentette be Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?