Lecsaptak a hatóságok a korrupt kalauzokra

Megszállta csütörtök reggel a vasúti rendőrség a Román Vasúti Társaság (CFR) és a szállításügyi minisztérium épületét, és korrupció gyanújával előállított mintegy 80 tisztségviselőt. Emellett a CFR kolozsvári, brassói, craiovai és iaşi-i regionális igazgatóságán is házkutatást tartottak.

A nyomozóhatóságok szerint valóságos maffiahálózat épült ki a CFR-ben, amely potyautasoktól kért csúszópénzekre alapozta a bevételeit. A bűnszövetkezet vasúti kalauzokból, minisztériumi felügyelőkből és igazgatókból állt. Működési elve egyszerű volt: az ellenőr zsebre vágta a jegy nélküli utastól kapott csúszópénzt, és az összeget megosztotta a cinkostárs feletteseivel. A hálózatot a brassói ügyészség próbálja felgöngyölíteni.

A CFR vezérigazgatója, Ştefan Roşeanu az RTV-nek azt nyilatkozta, hogy a potyautasok évente negyven millió lejes kárt okoznak vasúti társaságnak. Becslése szerint a vasúti szállítást igénybe vevő személyeknek mintegy harminc százaléka nem vásárol jegyet. A blattolás elsősorban a déli és keleti megyékben elterjedt jelenség.

Roşeanu tájékoztatása szerint a CFR-nél összesen 2500 vasúti kalauz dolgozik. Havi nettó bérük átlagban 1300-1500 lej.ellenor

Tiltakozik a szakszervezet

A brassói CFR szakszervezeti vezetője, Alexandru Lorincz túlkapásokkal vádolja az ügyészeket. Nevetségesnek nevezte, hogy a vádhatóság a kalauzokat kiáltotta ki fő bűnösnek a vasúti társaság nehéz anyagi helyzetéért. „Azt a látszatot akarják kelteni, hogy nem Necolaiciuc (a CFR korrupcióval vádolt volt vezérigazgatója – szerk. megj.) vitte csődbe a társaságot, hanem az egyszerű alkalmazottak" – jelentette ki.

A CFR személyszállító részlegének tavaly 521 millió eurós üzleti forgalma volt. Az állami tulajdonú társaság 400 millió eurós tartozást halmozott fel az elmúlt években. A veszteséghez hozzájárult, hogy az elmúlt öt évben negyven százalékkal csökkent az utazóközönség létszáma.

Közmunkával a blattolás ellen?

A potyautasok számának csökkentése érdekében a CFR módosítaná a kihágások büntetését szabályozó sürgősségi rendeletet. A szállításügyi minisztérium honlapján közzétett tervezet közmunkára kötelezné a jegy nélküli utasokat.

A jogszabály szerint 30 nap áll rendelkezésre a tetten ért potyautasnak kifizetni a bírságot. Ha ezt nem teszi meg, akkor a lakhelyének önkormányzata értesíti a hely bíróságot, amely közmunkavégzésre kötelezné a kihágás elkövetőjét.

Kimaradt?