Balról hím, jobbról nőstény pillangó született

Félig hím, félig pedig nőstény az a különleges tarkalepkeféle, amit a Drexel Egyetem Természettudományi Akadémiájának kutatói fedeztek fel. A különleges rovar az intézetben kelt ki bábjából, a bal oldala lett a hím, a jobb pedig a nőstény.

A szakemberek szerint a pillangó mind a hím, mind a nőstény külső jegyeket és nemi szerveket is hordozza, és ezt könnyű megállapítani, mert a Lexias pardalis nevű faj eltérő nemű egyedei nagyon különböznek egymástól. A fényképeken látszik, hogy a pillangó valóban kétféle színezetű és mintázatú, de a Drexel Egyetem munkatársai szerint a teste is kétnemű.

A jelenség neve günandromorfia: így hívjuk, amikor egy élőlény hím és nőstény jellegzetességeket is mutat. Ez főleg rovaroknál, elsősorban pillangóknál jelenik meg, de láttak már günandromorf rákot és madarat, például házityúkot is. Attól függően, hogy a fejlődés mely szakaszában kezdődik a günandromorfizmus kifejlődése, egy élőlény lehet kétoldali vagy mozaikos günandromorf is. A most talált pillangó az előbbiek csoportjába tartozik, és alig 8-64 sejtből állt, mikor a végső állapotot okozó körülmény kialakult nála.

Kimaradt?