Erdélyi szolidaritás: "Mindannyian Charlie-k vagyunk"

A dermesztő hideg ellenére csütörtök este több százan szolidarizáltak az erdélyi városokban is a párizsi hetilap elleni terrortámadás áldozatainak hozzátartozóival. A tüntetők Kolozsváron és Nagyváradon is azt hirdették: "Mindannyian Charlie-k vagyunk", a szatirikus hetilap címére – Charlie Hebdo – utalva.

Mintegy ötszázan szolidarizáltak csütörtök este Kolozsváron a párizsi Charlie Hebdo szerkesztőségében történt szerdai merénylet áldozatainak hozzátartozóival. A leginkább franciákból  álló tömegben magyar, román, német és angol szót is hallani lehetett, annak ellenére, hogy a szolidarizáló megmozdulást francia orvosis hallgatók és a Francia Kulturális Intézet szervezte. 

Fotó: Oborocea Mónika

A megmozdulás leginkább fiatalokat vonzott, de a tömegben, amely a Béke téren gyülekezett, az idősek korosztályból is néhányan képviseltették magukat a csikorgó hideg ellenére.

Benoît Bavouset, a Francia Kulturális Intézet igazgatója többször is megköszönte a román és egyéb etnikumúak együttérzését, majd biztosította az érdeklődőket, hogy a Francia Kulturális Intézetnél eleget tesznek Franciaország bukaresti nagykövete, François Saint-Paul, valamint a francia elnök, François Hollande kérésének, és egy perc néma csenddel adóznak a merényletben elhunytak emlékére.

A tömeg a Béke térről a Deák Ferenc utcán keresztül a kulturális intézethez vonult, ahol 12 gyertya várta az együttérzőket. Az egy perces néma csend után a szolidarizálók szavakba is önthették gondolataikat, az intézet a gyertyák mellé erre szolgáló füzetet is felajánlott az érdeklődőknek.

Mécsesek gyúltak Nagyváradon is

Mellőzve a látványos külsőségeket és a beszédeket emlékezett meg csütörtök este Nagyváradon is újságíróknak egy kis csoportja a párizsi hetilap elleni terrortámadásnak áldozatul esett kollégáikról és. A zömében munkából érkező sajtósok a hírekből már jól ismert, fekete alapon fehér Je Suis Charlie feliratokkal gyülekeztek város főterén, Mihai Viteazul szobránál.

A szobor talapzatán mécsesekből a C és H betűt formálták meg, és a feliratot is odaerősítették. Innen a polgármesteri hivatal és a prefektúra érintésével a Bihar megyei Rendőrfő-kapitányság elé mentek, ahol szintén gyertyát gyújtottak a szerkesztőséget védő rendőr emlékére.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?