Egyre többen kalákáznak Bihar megyében

Évet értékelt hétfőn Borsi Lóránt a Tulipán Kaláka Egyesület vezetője Horváth Béla szalacsi polgármester és Mikló Ernő köröstárkányi RMSZ elnök társaságában, utóbbi községben és településen tartották idén ugyanis a legtöbb kalákát.

A Tulipán Kaláka sorozatot 2012-ben indították útjára, de az mára mozgalommá vált, idén 68 kalákát szerveztek Bihar megyében, ezek közül 52-őt tudott dokumentálni, mondta Borsi Lóránt, aki hozzátette: volt olyan kaláka, melyről ő is a sajtóból értesült, ez azonban azt jelzi, hogy gyökeret vert a mozgalom, nem központilag kell szervezni.

A kalákákat kis költségvetésű, önkéntes munkavégzésnek tervezték, azonban több önkormányzat, civil szervezetek, egyházak, iskolák és ifjúsági szervezetek, például a Vidéki Ifjak Szövetsége (VIDIFISZ) is csatlakozott a munkához. Becslésük szerint idén közel ezerötszáz ember vett részt az önkéntes munkában, nekik, akárcsak azoknak, akik a szervezésben segítettek köszönetet mondott az egyesület vezetője. Az idei kalákákat bemutató kiadvány is készül, ennek megjelenésére pályázni fognak az egyesület képviselői.

A legaktívabb község és település Szalacs és Köröstárkány képviseletében Horváth Béla és Mikló Ernő vette át az oklevelet Borsi Lóránttól.

Köröstárkányban tavaly a malomárok zsilipét tették rendbe a kalákázók, a fél falunak onnan van vize az öntözéshez. Idén kétszer takarították ki a temetőt és a napközit is fel akarták újítani, de ehhez még várnak tanfelügyelőségi engedélyt, mondta Mikló Ernő. Sajnos nincs segítségül a polgármesteri hivatal részéről, sőt, inkább visszahúzást tapasztalnak, ennek ellenére az iskolának egy kisebb műfüves sportpályát alakítanak ki, ezen kézilabdát, kosárlabdát, focit egyaránt játszhatnak majd a diákok,

Szalacson és Ottományban többek között új óvodát alakítottak ki a lepusztul régi helyett, játszótereket építettek, az Érszalacsi Ifjúsági Szervezet (ÉSZISZ) fiataljainak kezdeményezésére virágokat és tujákat ültettek a Zöld Ház udvarán, Ottományban pedig ökumenikus ravatalozót építettek, mondta Horváth Béla. Hozzátette:az önkénteseknek köszönhetően a becsült 120 ezer lej helyett 80 ezer lejből sikerült létrehozni az épületet.

Kimaradt?