Közös karácsonyi alkotásokkal készültek gyerekek és bérszülők

Rendszeresen ebben az időszakban állítják ki közös alkotásaikat a családi otthonokban, úgynevezett bérszülőknél nevelkedő gyerekek, közös tárlat keretében Marosvásárhelyen, a Maros megyei szociális és gyermekjogvédelmi igazgatóságon.

Kalácsból legalább hatfélét lehetett összeszámolni, a hagyományos diós és mákos mellett raháttal, mazsolával, kakaóval készült, de a különféle foszlós, márvány mintás, fonott, kerek, szögletes is megtalálható volt az asztalokon.

Hogy készültek ezek a kalácsok? – kérdeztünk egy „anyukát”, két 12 éves kislány nevelőanyját. „Nagy-nagy odafigyeléssel” – válaszolta, és meg is magyarázta rögtön, hogy nem a tészta receptjére kell odafigyelni, nem is az alapanyagok adagolása a fontos, hanem az, hogy közösen, együtt készítik a süteményeket, a karácsonyfadíszeket, a kis ajándéktárgyakat. „De tényleg odafigyelünk, egymásra figyelünk, olyankor csak mi vagyunk, megszűnik a világ körülöttünk. Ha elrontunk valamit, nem baj, nagyot nevetünk rajta, aztán helyrehozzuk” – magyarázta Irénke.

Minden adventben bemutatkoznak a „csapatok” – mondta el a maszol.ro-nak Sikó Kinga pszichológus, aki külön felhívta a figyelmünket az olyan ötletes alkotásokra, mint a műanyagpohárból készült hóember, vagy az asztalra helyezett jászol az aprócska figuráival. Adventi koszorú, Mikulás, hóember, karácsonyfadísz, gyertyatartó – kezemunkája sok-sok kisgyereknek, akik, ha teljesen nem is lépnek, léphetnek a nyilvánosság elé, hiszen fotózni, vagy nevüket leírni nem szabad, megmutatják, hogy mit tudnak, mire képesek egy kis odafigyeléssel, törődéssel.

A sokféle kalácsot, amelyet csakis házilag süthettek, semmi esetre sem pékségből, vagy boltból vásárolták, a marosvásárhelyi éjjeli menhely lakóinak szánták.

Kimaradt?