Embert is menthet a gepárdrobot

A Massachusettsi Műszaki Egyetem mérnökei olyan gepárdra hasonlító és videojáték-technológiával irányított robot prototípusát készítették el, amely reményeik szerint tíz éven belül alkalmas lesz emberi életek megmentésére is.

A világ leggyorsabb szárazföldi állata által inspirált robot jelenleg  csupán 16 kilométer per órás sebességgel tud haladni, ami jócskán elmarad a valódi gepárd akár száz kilométeres sebességétől.

A Cheetah robot prototípusa azonban már 40 centiméter magasra tud ugrani anélkül, hogy megsérülne, akkumulátorairól pedig negyedórán át képes futni egyhuzamban. Működéséhez kevesebb energiát használ fel, mint egy mikrohullámú sütő.

Az újdonságok között van a robotot hajtó 12 darab erős, de könnyű motor, a motorok egyidejű irányítására képes elektronika, valamint egy olyan algoritmus, amely meghatározza, hogy a lábaknak mekkora erőt kell kifejteni a másodperc töredéknyi része alatt, amíg a földet érintik futás közben. Utóbbi fejlesztés biztosítja mind a robot egyensúlyának megőrzését, mind a folyamatos haladást.

A tudósok bíznak benne, hogy a robot tíz éven belül alkalmas lehet személyek kimentésére olyan veszélyes vagy ellenséges környezetből, ahová túl kockázatos lenne emberi segítséget küldeni. A szerkezet súlya 31 kilogramm, vagyis körülbelül annyit nyom mint egy nőstény gepárd. A robot fejlesztése öt évet vett eddig igénybe, a költségeket az Egyesült Államok hadügyminisztériumának kutatórészlege, a DARPA fedezte.

Kimaradt?