TÖRVÉNYTÁR: Törvény az ingatlantulajdon védelmére

Október 16-án jelent meg a Hivatalos Közlöny 753. számában a 2014/135 sz. törvény, amelynek célja az ingatlan tulajdon védelme, olyan esetekben amikor, az eddigi hiányos jogszabályozás miatt, veszélybe lehetett hozni a potenciális tulajdonosok érdekeit. Tételesen az említett törvény két, a mindennapi gyakorlatban több esetben előforduló helyzetben vezet be új, tulajdont védő intézkedéseket.

I.

Az 1945. március és 1989. december között jogtalanul elkobzott ingatlanok visszaadása, annak ellenére, hogy ezt egy 13 éve, 2001-ben megjelent törvény (Legea 10/2001) rendelte el, nagyon nehézkesen megy. A visszaigénylők több százezres száma, megfelelő politikai akarat hiánya, sokszor az illetékesek rosszindulata, a kérvények megoldására hivatott apparátus kis létszáma, mindez hozzájárul ahhoz, hogy több évig elhúzódik egy visszaadási folyamat. Ez teszi lehetővé, hogy az eljárás alanyait képező ingatlanok olyan jogi helyzetbe kerülhessenek, amelynek eredményeképpen mire a jogos tulajdonos átvehetné elkobzott ingatlanát, ezt meggátolja különböző, a visszaadási folyamat alatt szándékosan vagy kellő ismeretek hiányában létrehozott állapot. A most megjelent törvény az ilyen helyzetek elkerülését az alábbi módosítással kívánja megoldani.

„Feltétlen semmiség (nulitate absolută) a büntető jogi következménye annak ha a törvény alapján lefolytatott adminisztratív, illetve igazságügyi  eljárások befejezéséig, annak ellenére, hogy tilos, a tulajdont elidegenítik, koncesszionálják, haszonbérleti szerződésbe adják (locația de gestiune), társulási résszesség (asociere în participațiune) tárgyává teszik, elzálogosítják, bármilyen bérbeadási vagy albérletbe adási szerződést kötnek egy új bérlő javára, megváltoztatják az ingatlan rendeltetését, bármilyen alapon az ingatlant, telket, épületeket kötelezettségekkel terhelik.”  

II.

Tekintettel arra, hogy több visszaélés történt a helyi hatóságok részéről, a helységek zöldövezetének adminisztrálásáról szóló 2007/24 sz. törvényt a következőkkel egészítették ki:

„Kataszteri nyilvántartásban szereplő, természetes vagy jogi személyek magántulajdonában levő kerteket, épületeket, telkeket nem lehet leltárba venni vagy zöld övezetnek nyilvánítani, megfelelő, a törvényben előírt, kisajátítási eljárás nélkül.”

Kimaradt?