Közösségi összefogással megújulhat a szabadfalui Petőfi-emlékmű

A temesvári magyar közösség évről évre a több mint 100 évvel ezelőtt közadakozásból állított szabadfalui Petőfi-emlékműnél emlékezik meg az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulójáról. Az emlékművet azon a helyen avatták fel 1913 május 25-én, ahol a Temesvár várát ostromló Bem József honvéd altábornagy őrnaggyá nevezte ki Petőfi Sándort. A Székely László temesvári főépítész tervei alapján emelt szabadfalui emlékmű állaga az utóbbi években megromlott, többször is összefirkálták.

„A leromlott állapotban lévő szabadfalui Petőfi-emlékműnek a restaurálását az RMDSZ Temes Megyei Szervezetével, valamint a Bánsági Közösségért Egyesülettel közösen készítettük elő. A folyamat hosszas volt, hiszen az emlékmű egyetlenegy hivatalosan nyilvántartott műemlék listán sem szerepel" – fogalmazott Molnár Zsolt, az RMDSZ parlamenti képviselője. Kiemelte: a technikai felmérést követően egy restaurálási terv is elkészült, amelynek vezérlő elve az volt, hogy a műemlék jelleg ne változzon.

A képviselő elmondta: a kezdeményezés esetében sikerült széleskörű közösségi támogatottságot is felmutatni, hiszen a restaurálási kérvényt a temesvári magyar intézmények, iskolák, egyházak, a magyar színház, valamint a civil szervezetek aláírásukkal támogatták. "Bízom benne, hogy sikerül a magyar közösség erejét felmutatva restaurálni ezt a műemléket. Fontos, hogy a temesvári, a Temes megyei, a bánsági magyar közösség szolidaritást mutasson azon emlékmű iránt, amely a magyarságunk szimbóluma ezen a vidéken. Abban reménykedem, hogy a következő március 15-én mindannyian büszkén állhatunk majd a felújított Petőfi-emlékmű előtt, amelyet közös munkával, közös erőfeszítésünk árán újítottunk meg” – mutatott rá Molnár Zsolt, aki hozzátette: a restaurálást követően jogi eljárásokat is indítanak az emlékmű hivatalos műemlékké nyilvánítására.

A parlamenti képviselő megemlítette, hogy Temesváron különleges helyzet van, ami a magyar vonatkozású emlékműveket érinti, ugyanis a polgármester továbbra is köztérre akarja helyezni a „Szégyenszoborként” elhíresült osztrák katonai emlékművet. „A Petőfi emlékmű kérdésében nem kerestük meg a polgármesteri hivatalt, nem fogunk hozzájuk fordulni anyagi támogatásért. Nem akarunk abba a csapdába esni, hogy a Petőfi emlékmű támogatásáért cserébe a polgármester majd úgy érezze, hogy feljogosítottuk a Szégyenszobor köztérre helyezésére" – nyilatkozta Molnár Zsolt.

Kimaradt?