Dizájner drogok: önként válunk kísérleti egerekké

Ki "alkotta meg" az LSD-t? Mi a különbség a partidrog és a randidrog között? Melyek a legveszélyesebb dizájner drogok? Fülöp Ferenc szegedi vegyész professzor kolozsvári előadásán jártunk. 

A magyarországi szakember elsőként az LSD hatását ismertette a kolozsvári BBTE-n tartott pénteki elaadásában. A drog egyik származékát az amerikai kontinensen szulákfélék magjaiból nyerték ki. A származék hatása hasonlított az LSD-hez, de használata nem várt következményekkel járt, ugyanis a Szálemi Boszorkányok néven elhíresült mészárlás fő oka ennek a tudatmódosító szernek a használata volt. A nők, akik kipróbálták, teljesen kifordultak önmagukból, és akasztófán végezték boszorkánykodás vádja miatt, holott csupán tudatmódosult állapotban voltak.

Az LSD kidolgozója, Albert Hoffman maga is rászokott a szerre, majd belehalt a használatába, ám a sors pikantériája, hogy 102 évesen érte utol a halál, úgyhogy sokáig élvezhette "munkája gyümölcsét". A szer hatása a bevétel után egy órával jelentkezik és 6-14 órán át tart, különlegessége, hogy ez az egyetlen olyan drog, amelyet bélyegekkel is tudnak terjeszteni, de illegális laborokban is előszeretettel előállítják – részletezte a professzor.

A Coca Colában 15 évig kokain is volt, amelyet 1904-ben tiltottak meg a hatóságok. Addig azonban alapos okkal szoktak rá az emberek a kellemes ital használatára. A kokain, vagy az úgynevezett úri drog évezredek óta használt szer, amelynek erős helyi érzéstelenítő hatása van – olyannyira népszerű volt, hogy még a Temzében is találtak belőle.

Partidrog, randidrog

Az úgynevezett dizájner drogok hirdetésük szerint legálisak és biztonságosak, vezette fel előadása fő témáját Fülöp Ferenc. Azért nevezhetik a terjesztőik legálisnak, mert annyira újak, hogy még nincsenek fent a tiltólistákon, de semmiképp sem biztonságosak. Magyarországon a középiskolások 30 százaléka kipróbált már valamilyen dizájner drogot, ezek azonban semmilyen állatkísérleten nem mentek át, így használóik önként válnak kísérleti egérré. Ismeretlen hatásuk miatt gyakran vezetnek halálhoz is.

Ugyancsak Magyarországon tizennégy fiatal halt bele a Kati (eredeti nevén katatón) nevű drog használatába, amely rendkívüli vérnyomás-emelkedést okoz a tüdő tájékán. Az eset nagy port kavart, és be is tiltották ezt a drogot, ám másnap már ugyanennek a szernek egy másik származéka volt piacon.

Ide sorolhatók a "partidrogok" is, mint például az MDA, hangzott el, amelynek hatása a kokain és az LSD ötvözete, valamint az MDMA, amely egy stimuláns kábszer. Fogyasztóikra jellemző, hogy rengeteg vizet isznak, éppen ezért a rendőröknek könnyű kiszúrniuk őket a tömegben.

Az előbbieknek egy továbbfejlesztett változata, a "randidrog"  pedig nem más, mint a GHB, vagy más néven Gina. Ezt a szert is évek óta használják, elsősorban általános érzéstelenítőként, és egyre gyakrabban kerül lányok poharába különböző szórakozóhelyeken. Mivel nincs íze és színe, a gyanútlan áldozatok nem érzékelik a csapdát, így nem hiába nevezik nemierőszak-drognak is, mert mintegy húsz órás emlékezetkieséshez vezet.

A legdurvább a krokodil

Az előadás utolsó részében a legdurvább eddig ismert dizájner drogot, a krokodil hatását ismerte meg a hallgatóság. Ez a szer Oroszországból terjedt el, lehetetlen leszokni róla. Nagyon olcsón hozzá lehet jutni, ám visszafordíthatatlan következményekkel jár: a bőr pikkelyessé válik tőle, kihullnak a fogak, a csontokról lerohad a bőr és a hús.

Magyarországon két héttel ezelőtt kellett amputálni egy lány karját a szer fogyasztása miatt. Aki elkezdi használni, annak fél éve van hátra, mondta a professzor, ugyanis ez a szer lassú öngyilkosság, amíg ráadásul a heroin elvonási tünetei 10 napig tartanak, addig a krokodilé egy hónap is lehet.

Kapcsolódók

Kimaradt?