Az ’56-os eseményekre és áldozatokra emlékeztek Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen emléktábla-avatással és történelmi visszatekintővel, majd koszorúzással emlékeztek az 1956-os forradalom eseményeire és azok áldozataira.

Az RMDSZ Maros megyei és marosvásárhelyi szervezete emléktáblát avatott az egykori Szentgyörgy, ma Forradalom utca 8 szám alatti, volt papilak udvarán, ahol Fülöp G. Dénes református lelkipásztor, a vártemplom néha lelkésze lakott. Fülöp G. Dénes egyike volt annak a 826, 1956-1965 között  meghurcolt, hadbíróság elé állított és elítélt személynek, akik a Magyar  Autonóm Tartományban az 56-os forradalom áldozatai voltak. A lelkipásztort szolgálata első évében ítélték 11 évre, amiből négy évet töltött le.

Az emléktábla avatását követően az emlékezők a vártemplomba vonultak, ahol Henter György lelkész imája után Novák Csaba Zoltán történész foglalta össze a múlt eseményeit, mindazt, ami Marosvásárhely és a marosvásárhelyiek életét is meghatározta. Majd Gráma János és Kelemen Kálmán osztotta meg saját keserű tapasztalatát, meghurcoltatásának történetét. Szarka László csíkszeredai konzul az akkori eseményekről, azok jelentőségéről, következményeiről beszélt.

A megemlékezők végül a vártemplom mellett felállított kopjafánál koszorúztak.

Kimaradt?