A tél megfékezheti a kéknyelv betegség terjedését

A hideg időjárás megfékezheti a kérődzőket fertőző kéknyelv nevű betegség terjedését, mutatott rá Sikó Barabási Sándor. A háromszéki főállatorvos szerint 15 fok alatt a betegséget terjesztő szúnyog hibernál, ezért a közelgő tél megfékezheti az ország jelentős részén jelen levő kéknyelv betegség további terjedését, tavasszal azonban újra fellángolhat a fertőzés terjedése.

Kovászna megyében jelenleg 10 állat fertőzöttségét igazolta be a laboratóriumi vizsgálat, így egy ozsdolai juh, egy gelencei kecske, nyolc maksai, előpataki, hilibi és esztelneki szarvasmarha esetében bizonyosodott be, hogy fertőzött, emellett Háromszék más településein is vannak még betegség gyanús állatok.

Az ország nagy területére kiterjedő betegség miatt az állategészségügyi hatóság Románia teljes területét védelmi zónának nyilvánította, ami azt jelenti, hogy leállították a kérődző állatok exportját. Erre csak akkor lenne lehetőség, ha a célország hajlandó lenne ebből a térségből továbbra is állatokat vásárolni, erre viszont kevés az esély, mutatott rá Sikó Barabási Sándor, aki szerint a fertőzés jelenléte hatalmas veszteséget jelent a romániai szarvasmarha exporttal foglalkozók számára.

Egy másik intézkedés, hogy a fertőzés gócpontok 20 kilométeres térségét ellenőrzött zónának nyilvánították. Ez azt jelenti, hogy ezen belül engedélyezett az élő állat szállítás, de ezen kívül hatósági jóváhagyással, kizárólag azonnali vágásra lehet állatot szállítani. Ha valaki megszegi a szabályt büntetésre számíthat, elkobozzák az állatát, és a gazda költségén elhamvasztják azt.

A háromszéki főállatorvos szerint létezik védőoltás is, ám azt nem finanszírozza az állam, ezért a gazdák saját költségükre kellene megvásárolják az oltóanyagot. Hozzátette: a kéknyelv betegségben szenvedő állatok húsának vagy tejének fogyasztása emberre nem ártalmas. A beteg állat antibiotikumokkal kezelhető, az állatok többnyire azért hullnak el, mert a fájdalmas kiütések miatt 7-10 napig képtelenek táplálkozni.

Kapcsolódók

Kimaradt?