Háromszéken is megjelent a kéknyelv betegség

Háromszéken is megjelent a kérődző állatokat fertőző kéknyelv betegség. Dr. Sikó Barabási Sándor főállatorvos szerint a hatóságok minden erőfeszítése ellenére nem sikerült megakadályozni, hogy a kór elkerülje a vidéket.

A Kovászna megyei Állategészségügyi laboratóriumban csütörtökön, hét településről származó állatokból vett mintákon végeztek el vizsgálatokat. Kimutatták, hogy 12 kérődző fertőződött meg a kéknyelv betegséggel, Kézdicsomortánban, Maksán, Előpatakon, Esztelneken, Hilibben, Ozsdolán és Gelencén.

A háromszéki főállatorvos szerint az állatok legnagyobb valószínűség szerint a legelőkön fertőződtek meg, és eddig lappangási időben voltak, a klinikai tünetek most jelentek meg rajtuk. A sepsiszentgyörgyi laborban elvégzett analízisek alapján a gyanúsnak ítélt vérmintákat másod ellenőrzésre, hétfőn egy speciális laboratóriumba küldik, ahol néhány napon belül valószínűleg beigazolják a betegséget.

A szarvasmarhákat, juhokat, kecskéket és vadon élő kérődzőket fertőző kéknyelv nevű betegség Karánszebestől Tulceaig az ország egész déli felét érinti, míg Ialomicától Botosanig az összes moldvai megyét megfertőzte. Néhány napja Temes, Hunyad, Szeben, Brassó és Maros megyékben is megjelentek a gyanús esetek.

Országos szinten eddig 160 település állatállománya fertőzött, a 63 millió betegségre érzékeny állatból 1000 körüli állat betegedett meg, ebből több mint 200 már elpusztult. Sikó Barabási Sándor szerint október 09-től, csütörtöktől az egész ország területére elrendelték a kérődző állatok mozgását korlátozó intézkedést. 

Kapcsolódók

Kimaradt?