Pusztul a hátszegi bölényrezervátum

Újabb két bölény halt meg a múlt hét vége felé a hátszegi rezervátumban, miután az előző két hét alatt 3 példány pusztult el.

Az újabb áldozatok nőstények (az egyik 15, a másik csak 2 éves), s a halálukat okozó kórt még nem sikerült pontosan megállapítani - írja a Nyugati Jelen. Nem kizárt, hogy a kéknyelv-kór okozta pusztulásukat, akárcsak a korábbi 3 esetben.

A rezervátum állatorvosai szerint a hátszegi bölények rendkívül gyenge immunrendszerét tekintik a legnagyobb veszélynek, emiatt szinte bármely egyszerű betegség, amelyet más állatok simán átvészelnek, ez esetben végzetesnek bizonyulhat. A hátszegi rezervátum 1959-ben jött létre, amikor két pár egészséges felnőtt bölényt hoztak ide Lengyelországból. Az azóta született bölények kivétel nélkül az eredeti két pár leszármazottjai, beltenyészet révén.

Folyamatos vérfertőzés nyomán jöttek a világra, s emiatt immunrendszerük – mint minden biológiai vérfertőzés esetében – roppant gyenge. Mivel hasonló beltenyészet révén születtek, a még életben lévő 8 bölény is veszélyben van, jegyezték meg a Hunyad Megyei Állategészségügyi Igazgatóság és a hátszegi rezervátum szakértői. Emiatt a rezervátum nem látogatható, mivel mind a 8 bölény legyengült, s nem is nyitják meg a nagyközönség előtt, amíg az állatok fel nem épülnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?