Nem tetszik a kétnyelvűség a szentgyörgyi román iskoláknak

Nem tetszik a kétnyelvűség a sepsiszentgyörgyi román iskolák vezetőinek. A prefektusnál tettek panaszt a Constantin Brâncusi és a Mihai Viteazul iskolák vezetői, amelyben sérelmezik, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat kétnyelvű – román és magyar – táblákat szerel minden iskola bejáratához.

Marius Popica prefektus a román igazgatók levele nyomán múlt héten felszólította az iskolaigazgatókat, hogy ha el akarják kerülni a pereket, ne tegyék ki a táblákat, mert azokról hiányzik a Románia felirat, az ország címere és a román nemzeti színek. A kormánybiztos hétfői sajtótájékoztatóján árnyalta a korábbi álláspontját, és azt nyilatkozta: az önkormányzat terve ellen procedurális kifogásai vannak, de ha tanácshatározatban döntenek a kétnyelvű táblákról és azok kihelyezését a tanfelügyelőség is támogatja, akkor azok kihelyezhetőek az iskolák bejárataihoz.

Marius Popica rámutatott: nincs kifogása a kétnyelvűséggel, természetesnek tartja azt, viszont ellentmondások vannak az iskolatáblákra vonatkozó oktatási törvény és a miniszteri rendelet között. Magyarázata szerint korábban gyakran változott az oktatási minisztérium megnevezése, és minden változásnál táblákat kellett cserélni, ami anyagi megterhelést jelentett, ezért a szaktárca arról rendelkezett, hogy az iskolák tábláján nem kell semmi más legyen mint a tanintézmény neve, esetleg száma és logója, ha van ilyen.

Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, Sztakics Éva elmondta: az új táblákat a kormányhatározatnak megfelelően rendelték, azokon előbb a tanintézmények román megnevezése, utána a magyar neve szerepel. Ezek mellé helyeznek egy másik táblát a város nevével és a kormány által is jóváhagyott címerével. Sztakics Éva szerint betartották a vonatkozó törvényt és az iskola épületek a város vagy egyházak tulajdonában vannak, az igazgatók csak ügykezelők, így nincs értelme annak, hogy a prefektus őket fenyegeti perrel.

Kimaradt?