A magyar gyerekeknek a legnehezebb a sorsa Európában

A magyar gyerekek 35 százalékának komoly anyagi nélkülözést kell elviselnie – írja a hvg.hu. Még a román gyerekek is jobban járnak, a többi régiós országról nem is beszélve, ahol csak a 6-7 százalékuk kerül ilyen helyzetbe.

Magyarország az igazságtalanság és a gyerekszegénység országa – idézi Pogátsa Zoltán legújabb bejegyzését a HVG. A német Bertelsmann alapítvány az utóbbi évbekben rendszeresen elkészíti az Európai Unió országainak listáját társadalmi igazságosság szempontjából. Magyarország folyton a lista aljára kerül, idén csak Románia, Bulgária, illetve Görögország volt rosszabb társadalmi igazságosság szempontjából.

A legújabb lista azt mutatja, hogy Magyarországon különösen drámai az egyik komponens, a gyerekszegénységet jelző mutatójuk: 2008-ban (a szocialista kormány idején) a 24,4 százalékuknak kellett szembenéznie komoly anyagi nélkülözéssel, 2014-ben már 35 százalékuk járt így. Ez már Romániánál is rosszabb (ott 34,4 százalék), és csak Bulgáriát előzi meg Magyarország. Szlovéniában, Észtországban és Csehországban 6-7 százalék ez a mutató.

Ha ez nem lenne elég, szintén drámai a gyerekek életszínvonal esélyeit bemutató indikátor: már 2008-ban is csak Romániában és Bulgáriában kellett több gyereknek szembenéznie társadalmi kirekesztettséggel, mint Magyarországon.

Kimaradt?