Leépítés a The New York Times szerkesztőségében

Száz újságírói munkahelyet épít le lapszerkesztőségében a The New York Times, valamint kisebb mértékben csökkenti a szerkesztői állományt és a kiadóvállalat alkalmazottjainak létszámát is - közölte szerdán Arthur Sulzberger, a liberális napilap kiadója és Mark Thompson vezérigazgató.

A lap először megegyezéssel próbálkozik a távozásra önként jelentkező alkalmazottakkal, s csak azt követően folyamodik az elbocsátáshoz. A 100 fős leépítés a szerkesztőség állományának 7,5 százalékát jelenti.

A csekély előfizetői érdeklődés miatt megszűntetik a publicisztikákat és szerkesztőségi állásfoglalásokat közlő NYT Opinion mobiltelefonos alkalmazást is. Dean Baquet, a lap felelős szerkesztője a szerkesztőségnek írt üzenetében rovatok összevonását és a külső szerzők ritkább szerepeltetését is kilátásba helyezte. A vezetés szerint az elbocsátások a lap hosszú távú nyereségességének megőrzése és a The New York Times digitális jövőjébe történő beruházások biztosítása érdekében szükségesek. A harmadik negyedévben egyébként 16 százalékkal nőttek a digitális hirdetések és 40 ezerrel nőtt a digitális előfizetők száma, ám a költségek növekedése miatt a profitráta csökkent.

A The New York Times nem az egyetlen újság, amely a közelmúltban elbocsátásokra kényszerült az amerikai lappiacon: a The Wall Street Journal a nyáron több tucatnyi, a USA Today pedig szeptemberben 70 munkatársától volt kénytelen megválni. A The New York Times 2008-ban 100, 2009-ben újabb 100 újságírót, 2013-ban pedig 30 vezető beosztású szerkesztőt bocsátott el.

Az alkalmazottak létszáma azonban ennek ellenére tavaly óta 1250-ről 1330-ra nőtt elsősorban a digitális fejlesztések - mások mellett webproducerek és videós újságírók felvétele - miatt. A lap élén, a felelős szerkesztői poszton májusban a korábbi helyettes, Baquet lépett Jill Abramson helyére.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kimaradt?