Falu költözött Csíkszeredába egy hétvégére

Hétvégére ismét Csíkszereda városába „költözött” a falu. Bocit simogatni, tehenet fejni, szekéren utazni, traktoron ülni: vidéki gyerekeknek hétköznapi tevékenység, városiaknak viszont igazi élmény. A Dendrológiai Parkban felépített faluban az érdeklődők száma már első nap meghaladta a 4000-et.

„Megint traktoron ülő kisgyerekek képeivel lesz tele a Facebook" - írta pénteken egy felhasználó a népszerű közösségi oldalon, ugyanis szeptember 27-ére és 28-ára a falu ismét a városba költözött. Csíkszeredában a hétvégén immár másodjára lehet bocit simogatni, tehenet fejni, sajtkészítést tanulni, lovas szekéren utazni.

Tavaly a rendezvény két napja alatt több mint kilencezren látogattak el a csíkszeredai Dendrológiai parkban felépített faluba, idén pedig az első nap estéjén átlépték az érdeklődők a 4000-es létszámot. A kisgyerekes családok számára Kánaán ez az esemény, hiszen melyik apróság ne szeretne szénában ugrálni, beülni egy igazi traktorba, vagy csacsit simogatni.

A városi emberek sokszor felháborodnak a piacon, mi mennyibe kerül, hiszen ők csak az árakat látják, a termékek mögötti óriási munkát, pénz- és energiabefektetést nem. A szervezők, vagyis a Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesülete, a 7határ gazdaportál, valamint Csíkszereda Polgármesteri Hivatala azt szeretnék elérni, hogy a városi lakosok is belelássanak a gazdálkodás mindennapjaiba, megértsék, mire igénylik a gazdák az uniós támogatásokat, hogy mennyi munkával jár az állattartás, növénytermesztés.

Haschi András, a Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesületének elnöke szerint nem elég a gazdát megtanítani arra, hogyan reklámozza a termékeit, milyen módszerekkel adja el, a vásárlót is kell nevelni, hogy a helyi gazdáktól szerezze be az élelmiszert.

„Csíkszereda egy akkora város, hogy ha mindenki helyi és a környező településekről származó termékeket vásárolna, biztos vagyok benne, hogy a megyeközpont lakossága hat-hét falut a környéken el tudna tartani” – mondta Haschi András. „Ha a gazdák nem tudják értékesíteni a termékeiket, ha nem tudnak megélni, ha feladják a hagyományos gazdálkodást, kihalnak a falvak, nem lesz, aki egészséges élelmiszert állítson elő, a városi emberek pedig ehetik a bolti egészségtelen műanyagot” – tette hozzá.

Az első napon és a második nap délelőttjén rengeteg kisgyerekes család látogatott ki a Dendrológiai parkba. A szervezők véleménye szerint az 1-4 .osztályos gyermekek azok, akik talán a legfogékonyabbak az újra, akiknek érdemes megmutatni, mi a különbség a dobozos műtej és a házi tej, a bolti és a házi lekvár, vagy például az agyoncukrozott almalé és a bio almalé íze között. „Ők lesznek azok, akik a következő vásárban meghúzzák anyukának az inge ujját, hogy attól a bácsitól vegyenek sajtot, akinek ő látta a teheneit, bocijait a rendezvényen” – vélekedik Haschi.

 „Elmegy a nyuszi" - mondta szomorúan egy kislány az első nap végén, de a nyúl tulajdonosa megnyugtatta, a réparágó bolyhosság vasárnap reggel ismét a Dendrológiai parkba érkezik, és este 6-ig újból lehet simogatni - és remélhetőleg túléli a hétvégi több ezer kéz simogatását...

Kimaradt?