Adatbázis készül az 1850-1914 közötti erdélyi lakosságról

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem egyik csapata dolgozik azon, hogy összeállítsák 1850-től 1914-ig Erdélyben élt lakosság adatbázisát az egyházi és pénzügyi iratok alapján.

Vlad Popovici, a kutatás egyik résztvevője kedden a Mediafaxnak azt nyilatkozta, a különböző egyházak irataiból az anyakönyvezési adatokat összesítik: a születéseket, keresztelőket, eljegyzéseket és elhalálozásokat. A projektet a norvég állam finanszírozza, mintegy 650 ezer eurós anyagi támogatással.

A megszabott időszakban élt erdélyi lakosság számát ötmillióra saccolják. A román etnikumúakat az ortodox és görög-katolikus egyházakból írják össze, a magyarokat a református, unitárius, katolikus és luteránus felekezeteknél keresik ki, németeket szintén az utóbbi két egyház berkeiből, de az örményeket, zsidókat, görögöket is regisztrálják, és már az 1850 előtti korszaktól kezdve.

Az adatbázis, amely ha elkészül, elérhető lesz digitalizált formában bárki számára, többek között a családfák kibogozására is alkalmas lesz, de demográfiai és migrációs adatokhoz is hozzá lehet jutni.

A kutatást tíz megyében végzik: Brassó, Hunyad, Fehér, Kolozs, Maros, Hargita, Kovászna, Beszterce-Naszód, Szeben és Szilágy megyékben. Az adatbevitel három évig tart, az első eredmények 2015 első felében várhatók.

Kimaradt?