Kiosztották az idei anti-Nobel díjakat

Csütörtökön a Harvard Egyetemen adták át az idei igNobel-díjakat. Az elismerést a legfeleslegesebb, leghülyébb kutatások érdemlik ki. Például a banánhéjon elcsúszás tudományos megközelítése – írja a hvg.hu.

Korábban olyan nagyívű kutatások kapták meg az elismerést, mint amit a "Balra dőlve kisebbnek tűnik az Eiffel-torony"-című tanulmány, vagy kémia kategóriában az a projekt, ami azt vizsgálta, miért zöldült meg Anderslöv város egyes lakóinak haja.

Kíváncsian várta hát a világ, hogy idén kik és főleg miért kapják mag a Nobel-díj paródiájaként alapított elismerést, amelynek legnagyobb értéke, hogy bemutatja: a tudósvilágnak is van humora és öniróniája. Csütörtökön ünnepi gálán jelentették be a Harvard Egyetemen megtartott ceremónián az idei díjazottakat. Az elismeréseket a tudományos humor lapja, az Annals of Improbable Research szerkesztője, Marc Abrahams adta át.

Fizika területén egy japán kutatócsapat nyert, akik a banánhéj csúszósságát vizsgálták rendkívül tudományosan. (Kimutatták, hogy az alma és a narancs héja nem annyira csúszós.) Biológiában a cseheké a dicsőség, akik azt próbálták bizonyítani, hogy a kutyák összehangolják pisilés közben a testtartásukat a Föld észak-déli geomágneses erővonalaival. A közegészségügyi anti-Nobel idei nyertesei szintén cseh tudósok, akik azt vizsgálták, mekkora mentális kockázatot hordoz a macskatartás.

Neurológiában a kínaiak örülhetnek: ők azt vizsgálták, mi történik az agyban, ha az ember Jézust lát a pirítóson. A Torontói Egyetemről Kang Lee és kollégái azt keresték, hogy vesznek észre rendet a rendetlenségben, például ábrákat a véletlenszerűen megbarnult kenyérszeleten az önkéntes résztvevők. Agyuk MR-vizsgálatával kimutatták, hogyan jönnek működésbe ugyanazok az agyi területek a nem létező arcok látványára, mint amelyek a valódi emberi ábrázat megjelenésekor. A kanadai tudósok szerint ezt a felismerést csimpánzoknál is tapasztalták már – mondta le Lee. "Hogy az ember milyen arcot lát meg, az egyén személyes elvárásaitól, illetve attól függ, hogy miben hisz. Egy buddhista valószínűleg nem Jézus, hanem Buddha arcát látja majd a pirítóson" – tette hozzá.

Orvosi területen is nagyon fontos eredmény született egy amerikai-indiai tudóscsapattól: pácolt disznóhúscsíkokkal próbálták elállítani a makacs orrvérzést, ami egyenes utat jelentett a vicctudományos világhír felé.

Kimaradt?