Új RMDSZ-es arcok a parlamenti frakciókban

Tíz olyan RMDSZ-es jelölt indul decemberben a választásokon, akinek korábban nem volt parlamenti mandátuma, ám nagy valószínűséggel bekerül a bukaresti törvényhozói testületbe – derült ki a megyei szervezetek jelöltrangsoroló küldöttgyűléseinek lejártával.

Bihar megyében Szabó Ödön megyei tanácsos számíthat képviselői, illetve Biró Rozália volt nagyváradi alpolgármester szenátori megbízatásra.biro-szabo

Hargita megyében Moldován József volt távközlési államtitkár az alsóházba, Tánczos Barna volt mezőgazdasági államtitkár a felsőházba készül.moldovan-tanczos

Kovászna megyében Markó Attila kisebbségügyi államtitkár és Fejér László vállalkozó képviselői, Klárik László volt megyemenedzser pedig szenátori mandátumra számíthat.kralik-fejer-marko

Szatmár megyében Kereskényi Gábor volt szatmárnémeti alpolgármester képviselői, Pataki Csaba volt alprefektus pedig szenátori mandátumra készül.kereskenyi-pataki

Szilágy megyében Végh Sándor indulhat  a befutó szenátori kerületben a választásokon.vegh

A többi, befutónak számító választókerületben az RMDSZ jelenlegi képviselői és szenátorai pályáznak újabb parlamenti megbízatásra.

Az új arcok közül Moldován Józsefnek, Klárik Lászlónak, Pataki Csabának és Végh Sándornak voltak ellenfelei a rangsoroló küldöttgyűléseken. Moldovánnak Barti Tihamért, Bende Sándort és Csáka Józsefet, Kláriknak Albert Álmost és Kerekes Jenőt, Patakinak Günthner Tibort és Ilyés Gyulát, Véghnek Fekete Szabó Andrást sikerült legyőznie az előválasztásokon.

Az RMDSZ megyei és területi szervezetei meglehetősen hiányos jelöltnévsort adtak le a küldöttgyűlések után a főtitkárságra. A lista azért foghíjas, mert nem csak a szórványban, de még a magyarok által sűrűbben lakott megyékben sem akadt mindenütt elegendő számú jelentkező a képviselői és szenátori mandátumokra. Verseny három megyei szervezetben alakult ki a jelöltaspiránsok között a befutónak számító helyekért.

Csütörtökön ülésezik a SZÁT

Kovács Péter főtitkár a maszol-ro-nak elmondta, az RMDSZ valamennyi választókerületben, összesen 452-ben indít jelöltet, a listát a csütörtökön ülésező Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) véglegesíti. A szövetség operatív vezető testületére hárul majd az a feladat, hogy a területi szervezetek és Magyar Ifjúsági Értekezlet javaslatai alapján nevesítsen jelölteket azokban a választókerületben, ahol nem volt elég jelentkező, illetve azokban a Kárpátokon túli megyékben, ahol nincs RMDSZ-szervezet.

A főtitkár a verseny elmaradását azzal magyarázza, hogy a szövetség több politikusa felismerte, megújulásra van szükség. „Ezért több helyen e megújulás jegyében visszaléptek jelölési szándékuktól és úgy döntöttek, nem vállalnak még egy mandátumot" – jelentette ki. Kovács példaként említette Bihar és Szatmár megyét, ahol a három-három befutó helyre két új jelentkező van. Emlékeztetett arra, hogy új jelöltjei vannak az RMDSZ-nek Kovászna és Hargita megyében is.

Magyarázata szerint több megyei szervezetnek azért okozott gondot a megfelelő számú jelölt indítása, mert szórványmegyében nehezen találni olyan embert, aki vállalja a 99 százalékban esélytelen megméretkezést és azt, hogy a kampányban dolgozzon. A másik ok, hogy olyan jelölteket keresnek, akik potenciálisan helyt tudnak állni a parlamentben.

A megyei szervezetek szenátorjelöltjei: Bihar – Biró Rozália, Ferkő Jenő, Szíjjártó Zoltán, Huszár István; Hargita – Tánczos Barna, Verestóy Attila; Hunyad – Pogocsán Ferdinánd, Kocsis Attila-Levente, András József; Kolozs – Eckstein-Kovács Péter, László Attila, Vákár István, Lőrinczi Zoltán; Kovászna – Klárik László, Olosz Gergely; Maros – Frunda György, Markó Béla, Csép Andrea, Balogh József; Máramaros – Herea Aurelia, Pataki Annamária; Szatmár – Pataki Csaba, Günthner Tibor, Ilyés Gyula; Szilágy – Fekete-Szabó András, Végh Sándor; Temes – Fazakas Csaba, Szabó Ferenc, Kaba Gábor, Szabó Béla.

Óvadékot is kell fizetni

A jelölteknek a választások előtt öt bruttó minimálbérnek megfelelő összeget (mintegy 3500 lejt) kell óvadékként letétbe helyezniük a Központi Választási Irodánál, a pénzt pedig akkor kapják vissza, ha pártjuk megszerzi országos szinten a szavazatok legkevesebb két százalékát.

Ez Kovács Péter szerint az RMDSZ számára is megterhelő. „A pénz egy részét a jelölteknek kell kifizetniük, a másik részét a szövetség állja. Könnyít azonban a helyzeten, hogy ez tulajdonképpen csak kölcsön. Az RMDSZ jelöltjei visszakapják a választások után az óvadékot" – magyarázta a főtitkár.

A megyei szervezetek képviselőjelötjei: Arad – Faragó Péter, Király András, Tóth Csaba; Bihar – Cseke Attila, Szabó Ödön, Grim Andrást, Bálint György, Fenesi Tibor, Pető Csilla, Csuzi István, Pásztor Sándor, Ambrus Ferenc; Brassó – Kovács Attila, Cserey Barnabás, Farkas Anna-Lili; Hargita – Korodi Attila, Kelemen Hunor, Antal István, Moldován József, Mik József; Hunyad: Dézsi Attila, Takács Aranka, Ferenczi István, Széll Lőrinc, Kofity Zoltán, Kacsó Roland, Benedekfi Dávid; Kolozs – Máté András Levente, Okos-Rigó Dénes, Hegedüs Csilla, Csoma Botond, Oláh Emese, Kinizsi Zoltán; Kovászna – Markó Attila, Fejér László, Márton Árpád, Thiesz János; Maros – Kerekes Károly és Borbély László, Kelemen Atilla, Fodor József, Gogolák Csongor, Sallai Imre, Erőss Csaba; Máramaros –Béres István, Bónis István, Böndi Gyöngyike, Kovács Richárd, Szakács Levente, Szentgyörgyi Zsolt, Székely Miklós, Vicsai János, Vida Noémi; Szatmár – Erdei D. István, Kereskényi Gábor; Szilágy – Seres Dénes; Temes – Halász Ferenc, M. Kiss András, Molnár András, Molnár Zsolt, Takács Mihály, Komsa Julianna, Kiss Károly, Kiss Ferenc.

Kimaradt?