Hamarosan visszanöveszthető lesz a levágott ujj

Azonosították azt a gént, amely segíti a gyíkok elvesztett farkának újranövését, és felfedezték, mindez hogyan „ültethető” át az emberi sejtekbe. Így a jövőben akár elvesztett végtagot „növeszthet ki újra” az ember – írja a borsonline.hu.

A gyíkoknak különleges képességük, hogy a farkukat el tudják választani a testüktől, ami segíthet nekik abban, hogy megmeneküljenek a ragadozóktól. A vergődő farok ugyanis elvonhatja támadójuk figyelmét, valamint farkuk nélkül könnyebben menekülnek és rejtőznek el.

És ez még nem minden: köztudott, hogy a gyíkok elvesztett farkukat is képesek újranöveszteni. A tudósok az Arizona Állami Egyetemen tanulmányozták ezen képességüket, méghozzá a zöld anole gyíkon – számolt be a Daily Mail.

"A regeneráció nem azonnali folyamat, a gyíkoknak több mint 60 napig tart kinöveszteni farkukat" – mondta Elizabeth Hutchins kutató. A tudósok mindenesetre azonosították azt a gént, amely segíti ezt a folyamatot, azaz „bekapcsolja” a gyíkfarok regenerálódásának funkcióját. A feladat most az, hogy ezt a képességet átültessék az emberre.

"Követve a genetikai receptet, majd aztán azt újrahasznosítva az emberi sejtekben, elképzelhető, hogy porc, izom vagy akár gerincvelő is újranőhet a jövőben" – közölte Kenro Kusumi professzor. n

Kimaradt?