Kelemen: új jelöltet javasol az RMDSZ a kulturális tárca élére

Augusztus folyamán új jelöltet javasol az RMDSZ a kulturális miniszteri és a kormányfőhelyettesi tisztségre, miután csütörtökön az államfő elutasította Biró Rozália kinevezését – nyilatkozta a maszol.ro-nak Kelemen Hunor szövetségi elnök.

Politikai jellegű döntésnek tartja az RDMDSZ elnöke, hogy az államfő csütörtökön elutasította Biró Rozália kinevezését a kulturális minisztérium élére.

„Olyan rádiós beugratós műsorban csalták kelepcébe Biró Rozáliát, amely nem az ő politikai vagy menedzseri képességeit, és még csak nem is a nyelvtudását minősíti. Ízléstelennek tartom Traian Băsescu indoklását” – nyilatkozta a maszol.ro-nak Kelemen Hunor az államfőnek arra a kifogására utalva, hogy Biró a gyenge román nyelvtudása miatt alkalmatlan a tisztségre.

Nagyvárad volt alpolgármesterét három évvel ezelőtt egy népszerű rádiós műsor riportere tréfálta meg szándékosan azt állítva, hogy "amputált lábú kétlábú" gyermekekről akar műsort készíteni. Az akkor szociális kérdésekkel foglalkozó alpolgármester nem értette a kétlábú (biped) szó kifejezést, és a beszélgetésből kiderült, hogy fogyatékos gyermekekre gondolt.

A szövetségi elnök elmondta, mindazonáltal tudomásul vette Traian Băsescu döntését, mert az államfőnek egy korábbi alkotmánybírósági határozat szerint jogában áll egyszer elutasítani a kormányfő által beterjesztett miniszterjelöltet. A továbbiakban az RMDSZ új jelöltet javasol a kulturális miniszteri tisztségre, a személyről a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) dönt augusztus folyamán.

Az új jelölt kinevezéséig Kelemen Hunor látja el kulturális miniszteri és a kormányfőhelyettesi feladatokat, az államfő ugyanis még nem írta alá a felmentéséről szóló rendeletet. „A közigazgatás szempontjából teljesen logikus, hogy addig vár a felmentéssel, amíg a helyembe tud tenni valakit” – tette hozzá a politikus.

Megszólalt csütörtökön Biró Rozália is. A ziare.com-nak nyilatkozva sajnálatát fejezte ki, amiért nem tudta megmutatni, hogy egy jó menedzser eredményeket érhet el a kulturális minisztériumban. "A képességeket nem szavakkal, hanem tettekkel kel bizonyítani" – jelentette ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?