Mi lesz, ha Băsescu elutasítja Biró kinevezését?

Az RMDSZ alkotmányhoz értő politikusainak árnyalatokban eltérő a véleménye arról, hogy mi várható akkor, ha Traian Băsescu visszautasítja Biró Rozália kinevezését a kulturális miniszteri tisztségbe. Egy korábbi alkotmánybírósági döntés szerint a kormányfő köteles egy másik jelöltet nevesíteni.

Mint ismert, az államfő a jelölt román nyelvtudását kifogásolva alkalmatlannak nyilvánította az RMDSZ szenátorát a posztra. Băsescu a kinevezését egyelőre nem utasította vissza, hanem „keddig-szerdáig” adott határidőt a miniszterelnöknek más jelölt előterjesztésére.

Márton Árpád jogász-képviselő a maszol.ro kérdésére emlékeztetett: az alkotmány nem szabályozza azt, hogy elutasíthatja-e az államfő, és ha igen, hányszor a miniszterelnök által jelölt tisztségviselők kinevezését. Egy korábbi hasonló esetben hozott ítéletében azonban az alkotmánybíróság kimondta: az államfőnek joga van egyszer elutasítani a miniszterelnök által javasolt tisztségviselő kinevezését.

Hat évvel ezelőtt Călin-Popescu Tăriceanu kormányfő fordult alkotmánybírósághoz, amiért az államfő megtagadta Norica Nicolai kinevezését az igazságügyi miniszteri tisztségbe. Băsescu akkor is a jelölt alkalmasságát kérdőjelezte meg. Az alkotmánybíróság akkor úgy határozott: az államfőnek joga van egyszer visszautasítania a miniszterjelölt kinevezését. A kormányfő ebben az esetben köteles egy másik jelöltet előterjeszteni.

„Így ha az államfő elutasítja Biró Rozália kinevezését, akkor a miniszterelnök akár az alkotmánybírósághoz is fordulhat, de elméletben a taláros testület nem hozhat más döntést, mint korábban: vagyis megállapítja, hogy Băsescunak jogában állt elutasítani a kinevezést” – magyarázta. A képviselő hozzátette: azért az is előfordult már, hogy az alkotmánybíróság a korábbi határozataival ellentétes döntést hozott.

Máté András jogász-képviselő szerint Victor Ponta egyértelműen az alkotmánybírákhoz fordulhat, ha az államfő megtagadja Biró kinevezését. Szerinte ezt a kormányfő akkor is megteheti, ha már korábban született hasonló esetről alkotmánybírósági döntés. „A taláros testületnek külön-külön minden esetet meg kell vizsgálnia” – magyarázta.

A képviselő teljes mértékben elképzelhetőnek tartja, hogy az alkotmánybírák a korábbi határozatuktól eltérő ítéletet hozzanak Biró Rozália kinevezésének ügyében. „Ideje, hogy a nagy fizetésük mellett a bírák dolgozzanak egy kicsit. Néha olyan abszurd döntéseket hoznak, hogy a jogi egyetemen első éven elrettentő példaként tanítani kellene” – jelentette ki.

Mindkét RMDSZ-es politikus egyébként abszurdumnak tartja azt, hogy az államfő megakadályozhatja egy-egy miniszter kinevezését. „A kormány munkájáért teljes egészében a miniszterelnök és a mögötte államó pártkoalíció felel. Nem normális, hogy a miniszterek kinevezésébe az államfő beleszóljon” – mondta Máté András.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?