Băsescu: Biró alkalmatlan kulturális miniszternek

Nem tartja az államfő alkalmas jelöltnek a kulturális miniszteri tisztségre Biró Rozáliát és a költségvetésért felelős tárca nélküli miniszteri posztra Claudiu Mandát. Traian Băsescu arra a kérte a kormányfőt, hogy jövő héten javasoljon új jelölteteket. Victor Ponta közölte, hogy kitart a javaslatai mellett.

Péntek délutáni sajtónyilatkozatában az államfő Biró Rozália román nyelvtudását kifogásolta. Felidézte azt a korábbi rádiós interjút, amelyben az RMDSZ szenátora, akkor még alpolgármesterként, a román biped szó értelmét állítólag nem ismerve azt nyilatkozta, hogy Nagyváradon nincsenek kétlábú gyerekek.

Megjegyezte, hogy a művelődési minisztérium "90 százalékban" a román kultúrával foglalkozik. "Félreértés ne essék, nem az a kifogásom, hogy Biró Rozália magyar. Nagyra értékeltem Markó Béla és Kelemen Hunor miniszteri tevékenységét. Csak azt nem szeretném, hogy mandátuma alatt végig üldözze őt a gyenge román nyelvtudásáról árulkodó történet a kétlábú gyerekekről" – magyarázta.

Băsescu hangsúlyozta, semmilyen kifogása nem lenne Biró Rozália személye ellen, ha a kormányfő például a szállításügyi miniszteri posztra jelölte volna az RMDSZ szenátorát. "Közgazdász, tehát megállná a helyét. Ám elképzelni sem tudom, miyen lenne egy párbeszéd Biró Rozália és mondjuk Andrei Pleșu vagy Gabriel Liiceanu között" – fogalmazott.

Az államfő ugyanakkar alkalmatlannak tartja Claudiu Manda személyét is a költségvetésért felelős tárc nélküli miniszteri tisztségre. Ez a poszt akkor üresedett meg, amikor Liviu Voineát a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsi tagjává választották. Mandával kapcsolatban az a kifogása, hogy nincs szinte semmilyen szakmai tapasztalata.

Băsescu azt mondta: egyik jelölt kinevezését sem utasítja el, ám felkéri a miniszterelnököt, hogy "keddig, szerdáig" álljon elő új javaslatokkal. Úgy fogalmazott: az RMDSZ-ben számtalan értékes kulturális személyiség van, aki Birónál alkalmasabb a miniszteri tisztségre. Magyarázata szerint azért nem utasítja el a jelöltek kinevezését, mert korábbi tapasztalataiból kiindulva attó tart, hogy Victor Ponta "még gyengébb" jelöltekkel áll majd elő.

FRISSÍTÉS: Victor Ponta az Antena3 hírtelevízióban közölte, hogy mindkét jelölését fenntartja, ám ha az államfő elutasítja a kinevezésüket, akkor ezt a döntését tiszteletben tartja. A miniszterelnök ugyanakkor az államfő sajtónyilatkozatát egy tévés botrányműsorhoz hasonlította.

Az alkotmány nem szabályozza azt, hogy elutasíthatja-e az államfő, és ha igen, hányszor a miniszterelnök által jelölt tisztségviselők kinevezését: csak egy korábbi hasonló esetben hozott alkotmánybírósági jogértelmezésre lehet támaszkodni - magyarázta az MTI érdeklődésére Márton Árpád képviselő, az RMDSZ alkotmányjogi szakértője. A taláros testület jogértelmezése szerint az államfőnek egyszer van joga elutasítani a miniszterelnök által javasolt tisztségviselő kinevezését, második alkalommal nem tagadhatja meg beiktatását. A képviselő úgy vélekedett, Băsescu csak azért emelt kifogást a jelöltek ellen, hogy ismét aktív politikai játékosként léphessen fel Victor Pontával szemben az államfőválasztásra készülő román közéletben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?