Biró: remélem, lesz alkalmam bizonyítani

Bárki hibázhat az életben, a politikust elért eredményei alapján kell megítélni, nyilatkozta Biró Rozália a maszol.ro-nak Traian Băsescu múlt heti kijelentéseire reagálva. Mint ismert, az államfő a kulturálisminiszter-jelölt román nyelvtudását kifogásolta.

„Sajnáljom, hogy ennyire zavaró volt az államfő által említett tévedésem, ez az én hibám, de azt hiszem, hogy egy politikus munkásságát nem a hibái jellemzik, hanem az, hogy milyen eredményeket tud elérni” – fogalmazott a szenátor, leszögezve: reméli, lesz alkalma bizonyítani, hogy megállja a helyét kulturális miniszterként és miniszterelnök-helyettesként a kormányban.

A politikus elhárította azt a kérdésünket, hogy szerinte Băsescu rábólint-e a kinevezésére.

Az RMDSZ sajtóirodája hétfőn közölte az MTI-vel, maga az államfő is pontosította pénteki nyilatkozatában, hogy hivatalosan nem utasította el Biró Rozália kinevezését. Traian Băsescu csupán véleményét fejezte ki, amikor kijelentette, alkalmatlannak tartja az RMDSZ szenátorát a kulturális tárca vezetésére.

„Az RMDSZ addig nem kíván más jelöltről beszélni, míg az államfő nem közli hivatalos döntését a miniszteri kinevezéssel kapcsolatban” – közölte a szövetség. A sajtóiroda illetékese arra is kitért, hogy az államfő egyelőre Kelemen Hunor lemondását sem ellenjegyezte, így az RMDSZ elnöke – bár augusztus elsejétől lemondott a kulturális miniszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztségről – továbbra is betölti e tisztségeket.

Biró Rozália esetében az államfő arra hivatkozott, hogy nem kerülhet a kulturális tárca élére olyan ember, aki nem tud jól románul. A Bihar megyei szenátor irónia tárgyává vált a román sajtóban, mert egy rádiós interjúban - a köznyelvben nem használt román szót nem ismervén - nem megfelelő választ adott egy beugratósnak szánt kérdésre.

Az indoklás ellen az egyik közösségi portálon közétett röpiratban tiltakozott Horváth Anna, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere. Azt rótta fel az államfőnek, hogy nem zavarták az általa pártfogolt román anyanyelvű politikusok nyelvtani hibái.

Kapcsolódók

Kimaradt?