Băsescu: nem fogadom el Biró Rozália kinevezését

Ahogy arra már egy keddi televíziós műsorban is célzott, elutasította Biró Rozália és Claudiu Manda kinevezését Traian Băsescu államelnök a kormányfő által javasolt kormánytisztségekre.

A csütörtökön délután nyilatkozó államfő elmondta, visszautasítja Biró Rozália jelölését a kulturális miniszteri tisztségre, mert nem tartja alkalmasnak az RMDSZ szenátorát a posztra.

"Ha mandátumom alatt bármikor a regionális fejlesztési vagy a közszállítási minisztérium, vagyis olyan minisztériumok élére jelölik, amelyek adminisztrációs tapasztalatot követelnek meg, akkor kinevezem, de kulturális miniszter nem lehet, ha nem ismeri tökéletesen a román nyelvet" - fogalmazott, hozzátéve: persze, lehetnek valakinek nyelvi tévedései, de nem ennek a minisztériumnak az élén.

Claudia Mandáról kijelentette, szintén visszautasítja a kinevezését a költségvetési tárca élére, és reméli, más kormányposztra sem jelentkezik a jövőben, mert úgysem nevezné ki.

Kelemen Hunor szövetségi elnök a maszol.ro-nak csütörtök este elmondta, az RMDSZ új személyt jelöl a kulturális minisztérium élére. Erről augusztus folyamán a Szövetségi Állandó Tanács dönt. Mivel az államfő még nem írta alá Kelemen lemondását, az RMDSZ elnöke az új miniszter kinevezéséig a tárca élén marad, emellett betölti a kormányfő-helyettesi tisztséget is.

Korábban Victor Ponta miniszterelnök kijelentette: ha az államfő elutasítja a javaslatait, tiszteletben tartja a döntését, és más jelölteket terjeszt elő a két miniszteri posztra. Erre egyébként egy korábbi alkotmánybírósági határozat kötelezi a kormányfőt. Ugyanez a határozat kimondja azt is, hogy az államfő másodszor már nem utasíthatja el a miniszterelnök jelöltjeit.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?