A daganatok ellen is jó a csípős paprika

A csípős paprikában található kapszaicin újabb előnyös tulajdonságára derült fény: csökkentheti a bélrendszeri daganatok kialakulásának esélyét – derítették ki amerikai kutatók.

Dr. Eyal Raz és csapata, a University of California kutatói azt találták, hogy a kapszaicin képes aktiválni egy TRPV1 nevű vegyületet egerek bélrendszerében, ez pedig lelassította a tumorok növekedését. A TRPV1-et először érzékelő neuronokban fedezték fel. Szerepe szerint védi a sejteket a hő, a sav, illetve a csípős kémiai anyagok által okozott lehetséges károsodástól.

„A TRPV1 tulajdonképpen egy molekuláris fájdalomreceptor, melyet először az idegsejtekben találtunk meg. Nemrég azonban felfedeztük, hogy a bélrendszerben is találhatóak olyan sejtek, melyek képesek a TRPV1 kiválasztására” – mondta dr. Raz. „A TRVP1 a sejtek növekedésével is kapcsolatban van, és képes arra, hogy lelassítsa vagy megállítsa a nemkívánatos, vagyis daganatos sejtek burjánzását a bélrendszerben.”

A kapszaicin, mely az ételek csípősségét, erősségét adja, valójában irritáló hatású. Egy ideje már használja az orvostudomány, például helyi fájdalomcsillapítóként. 

A mostani kutatásban genetikailag módosított egereket etettek kapszaicinnel. Az egerek hajlamosabbak voltak arra, hogy daganat alakuljon ki a bélrendszerükben. A kapszaicin hatására a TRPV1 koncentrációja nőtt az állatok szervezetében, a daganatok mérete csökkent és az egerek élettartama is harminc százalékkal nőtt. A pozitív hatást fokozni lehetett azzal, ha az egerek nem szteroid gyulladásgátló gyógyszert kaptak.

Kutatásaink alapján úgy tűnik, hogy a bélrendszeri daganatos betegségek hatásos terápiája lehet egy TRPV1-re ható szer és egy nem szteroid gyulladáscsökkentő kombinációja” – mondta dr. Raz. „A jövőben arra szeretnénk koncentrálni, hogy kiderítsük, milyen összefüggés van a TRVP1-hiány és a bélrendszeri rák kialakulása között.”

A tanulmány a The Journal of Clinical Investigation című szaklapban jelent meg.

Kimaradt?