Az elárasztott falura emlékeztek Bözödújfalun

A falurombolás áldozatává vált Maros megyei Bözödújfalura, annak színes közösségére emlékeztek augusztus első szombatján a vízgyűjtő tónál álló emlékműnél az egykori elszármazottak, rokonok, családtagok, barátok. A megemlékezésre 25. alkalommal került sor augusztus 2-án.

Haranglábat szenteltek a szombati megemlékezésen, az egykori unitárius templom harangjának a mását, amelyet 25. alkalommal tartottak a siratófalnak nevezett emlékműnél. A falu egykor kitelepített lakói, azok leszármazottai, hozzátartozók és együttérzők gyűltek össze most is, hogy emlékezzenek a falurombolás egyik áldozatává vált településre, Bözödújfalura.

Az egybegyűlteket Csibi Attila Zoltán erdőszentgyörgyi polgármester köszöntötte, majd Ferencz István, hamarosan leköszönő erdőszentgyörgyi római katolikus plébános misézett és Szombatfalvi József székelykeresztúri unitárius esperes hirdetett igét.

A sajtóban használatos Bözödi-tó megnevezés helytelenségére hívta fel a figyelmet Szombatfalvi József esperes az ünnepségen, aki elmondta: sokan, akik természetjárás céljából, strandolni, horgászni, sátorozni járnak az egykori település helyén álló tó partjára, kevésbé veszik a fáradtságot, hogy bözödújfalusi tónak nevezzék a helyet. 

Erre az alkalomra az erdőszentgyörgyi polgármesteri hivatal jóvoltából készült el a harangláb, de megtakarították az első világháborús emlékoszlopot és körbekerítették a megemlékezések helyszínét is.

Az elképzelés szerint jövőre, minden egykor Bözödújfaluban élő család emlékére állítanak egy kopjafát -hangzott el az ígéret, ahogy megfogalmazódott az is, hogy az egykori unitárius templom maradványait is rekonstruálni kellene valamiképpen, ahogy a közelmúltban összedőlt római-katolikus templom tornyát is.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?