Újabb két óriáslyuk tátong a világ végén

Pár nappal ezelőtt mutatták be szibériai kutatók, hogy a tundra közepén egy hatalmas, több tíz méter átmérőjű, ismeretlen lyuk tátong. Azóta újabb kettőre bukkantak.

Hatalmas, rejtélyes lyukat találtak pár héttel ezelőtt a szibériai Jamal-félszigeten. A hatalmas nyílás eredete ismeretlen, de a tudósok arra tippeltek, hogy só és földgáz elegye robbanhatott fel a föld alatt, és úgy vélték, egyszerűen a hőmérséklet-változásra bekövetkező belsőnyomás-emelkedésre reagál így a természet. Be is lestek a lyukon, amelynek a falán olvadt jég csordogált az aljára.

Rénszarvaspásztorok újabb két lyukat találtak Szibériában a fagyott talajban, ezekről is, ahogyan az előzőről, a Siberian Times számolt be. Most is azt írják, hogy az éghajlatváltozás miatt olvadó jég által kibocsátott metángáz robbant fel a talaj alatt, de a tudósok a helyszíni kutatás nélkül nem szeretnének messzemenő következtetéseket levonni. Abban mindenesetre szinte mindenki egyetért, hogy aligha ember ásta gödrökről van szó.

A második lyukat is a "világ végén", a Jamal-félszigeten találták, 15 méter átmérőjű, és nem messze található a bovanenkói gázkitermelő helytől. A harmadik pedig a Tajmir-félszigeten van, ez csak négy méter átmérőjű, de vagy 60-100 méter mély. Ebbe majdnem bele is estek a szarvasokat legeltető pásztorok. A Siberian Times képei közül ezek a hóval borított fotók.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?