A gyógyszer színének is van jelentősége

Vajmi keveset tudunk arról, hogy a patikaszereknek nemcsak hatóanyagtartalma, hanem a színe is befolyással lehet a gyógyulni vágyókra. Tapasztalhatjuk például, hogy a beteg kisgyerekek szívesebben veszik be a színes gyógyszereket (amelyek valamilyen édes cukorkára, drazséra emlékeztetik őket), mint a fehér tablettákat, vagy akár szuszpenziókat, szirupokat. Nem véletlen, hogy egyes, a szemnek is vonzó, vagy kifejezetten jó ízű patikaszerek, sőt vitaminkészítmények csomagolásán ott áll a figyelmezetés: „Gyerekek elől elzárva tartandó!”

A modern nagyipari gyógyszergyártás ma nemcsak az egészséget fenntartó, a kóros folyamatokat megelőző, gátló, illetve a gyógyító hatású – természetes és mesterséges – hatóanyagok összetételére, hanem a készítmények „külső megjelenésére” is gondot fordít. Egyre több színes tablettát, drazsét, kapszulát, szirupot kínálnak a gyógyszertárak a gyógyulni vágyóknak. A gyógyszerhatásosságot befolyásoló tényezőkkel foglalkozó vizsgálatok ugyanis igazolták, hogy a gyógyszerek színe hatással van a betegeknek a készítményekkel kapcsolatos bizalmára.

A kék, sárga és pasztellszínű medicinák például már ránézésére is nyugtató hatást gyakorolnak azokra, akik stresszes életmódjuk miatt feszültségoldók vagy altatók szedésére kényszerülnek, míg hangulatuk javulását a pirulák szedésétől remélők a piros színű készítmények után nyúlnak inkább. A gyomorpanaszokkal bajlódók szívesebben veszik be a zöldes árnyalatú patikaszereket, mint a fehéreket, ezzel szemben a vérnyomás- és szívproblémákkal együtt élőknek a fehér gyógyszerek szedése jelenti a biztonságot.

A filmbevonatban, kapszulatokokban, drazsébevonatokban színezőanyagként természetes (pl. céklapor, komló) és mesterséges anyagokat egyaránt használnak. Nem mellesleg ezek gyakran ízjavítóként is szolgálnak, vagyis a bevonatos gyógyszer nem keserű, nem nehéz lenyelni, és kellemetlen utóízt sem hagy a szájban.

A szintetikus színezékkel bevont gyógyszerekre ugyanaz a szigorú szabály vonatkozik, mint a nagyipari élelmiszer-ipari termékekre, vagyis nem lehetnek egészségre ártalmasak, és a medicinák csomagolásán, betegtájékoztatóján a gyártónak a bevonataként használt színezék ún. E-számát is fel kell tüntetnie. A készítmények színezésére használt anyagok némelyike allergiás tüneteket okozhat, így a gyógyszer szedése előtt minden esetben ajánlatos alaposan áttanulmányozni a készítményhez mellékelt betegtájékoztatót.

Kimaradt?