Brutális büntetés a rotterdami festményrablóknak

A bíróság 18,1 millió euró kártérítés kifizetésére kötelezte a 2012-es rotterdami festménylopás három román elkövetőjét és egyikük bűnsegédként elmarasztalt anyját, emellett újabb vádlottak ügyében hozott ítéletet.

A bukaresti III. kerületi bíróság hétfői első fokú ítélete szerint a festménylopásban közvetlenül érintett Adrian Procop hat év és nyolc hónap börtönbüntetést kapott, Alexandru Mitu bűnsegédként két év szabadságvesztést.

Két évvel ezelőtt a rotterdami műcsarnokból hét nagyértékű festményt - köztük Picasso-, Matisse-, Monet- és Gauguin-alkotást - lopott el három román állampolgár. Az egyik elkövető Procop volt, Mitu ellen bűnpártolás miatt emeltek vádat.

Idén februárban már jogerős ítélet született a másik két elkövető ellen. Akkor Radu Dogarura hat év letöltendő börtönbüntetést, Eugen Dariéra pedig 5 év és 4 hónap szabadságvesztést szabtak ki. Ellenük azért zajlott le hamarabb az eljárás, mert elismerték tettüket.

A hétfői első fokú ítélet szerint Olga Dogaru is 2 év börtönbüntetést kapott bűnpártolás miatt. Ő Radu Dogaru édesanyja, aki korábban azt állította, hogy elégette az értékes festmények egy részét, de később megváltoztatta vallomását. Egy további vádlottat, Petre Condrat modellt, Catalin Botezatu divattervező asszisztensét, aki segíteni akart az elkövetőknek a festmények eladásában, 45 ezer lej bírság kifizetésére ítélték.

A bíróság a három elkövetőt és Olga Dogarut 18,1 millió euró kártérítés megfizetésére kötelezte a nagy értékű festményeket biztosító londoni társaság javára.

A rotterdami műcsarnokban (Kunsthal) végrehajtott betörés volt az utóbbi évek egyik legjelentősebb lopása az egész művészvilágban, és az egyik legjelentősebb Hollandia történetében. Az ellopott festményeket nem találták meg, sorsukat továbbra is rejtély övezi.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?