Botezatuék is belekeveredtek a festményrablásba

Két festményt akart eladni Cătălin Botezatu divattervező egyik segédje azok közül, amelyeket tavaly októberben raboltak el a rotterdami Kunsthal múzeumból. A tranzakcióra hívott szakértő felismerte, hogy milyen festményekről van szó, ezért nem került sor azok eladására – derül ki a bukaresti 5. kerületi bíróság csütörtöki átiratából, amelyben megindokolják a három gyanúsított kedd esti letartóztatását.Catalin Botezatu med

A neves román divattervező tagadta, hogy bármilyen köze lenne a lopott festmények eladásához. Mint elmondta, a hírnevét csorbítja az elrabolt műkincsek körüli botrány. „Ha egy ismerősöm vagy volt alkalmazottam tesz valamit, az nem jelenti azt, hogy cinkos vagyok az ügyben” – nyilatkozta pénteken Botezatu a Mediafax hírügynökségnek.

A bukaresti bíróság közleménye szerint a kedd este letartóztatott személyek között egy moIdovai állampolgár is van, aki Cătălin Botezatu egyik munkatársával közösen próbált eladni kettőt a hét eltűnt festmény közül, egy Dinescu nevű műkincs-becsüsnek. Dinescu a becslés folyamán rájött, hogy vélhetően lopott műkincsekről van szó, ezért elutasította a vásárlást, de nem értesítette a hatóságokat az ügyben. Ezért ellene is vádat emeltek.120975 tablouri

A nyomozáshoz közel álló források szerint a rablóbandát a letartóztatott személyek egyikének a volt barátnője buktatta le.

A három őrizetbe vett személyt szervezett bűnözéssel, idegen ország területén elkövetett rablással, valamint 18 millió euró biztosított összegű érték elsajátításával gyanúsítják. A gyanúsíttak megfellebbezték az előzetes letartóztatásukat, a Bukaresti Törvényszék pénteken tárgyalja ügyüket.

Jelenleg egy holland, rendőrökből és ügyészekből álló csoport vizsgálja az ügyet Romániában – jelentette be csütörtökön Petre Toba országos rendőrfőkapitány azon a sajtótájékoztatón, amelyen az Interpol főtitkára is jelen volt. Az esetet a történelem legnagyobb festményrablásának minősítik.

Mint elmondták, a gyanúsítottak köre egyre tágasabb, ám eddig csak három személyt tartóztattak le az ügyben: Eugen Dariet, Radu Dogarut és Mihai Alexandru Bitut. Ők már évek óta Hollandiában élnek, ahol közismert tolvajként tartották számon őket. A vádakat súlyosbítja az a tény is, hogy mindhármukról készült felvétel a rotterdami Kunsthal múzeumban.

Kimaradt?