Beismerték tettüket a román festményrablók

Beismerték kedden a romániai vádlottak, hogy valóban ők loptak el egy évvel ezelőtt a hollandiai Rotterdam Kunsthal múzeumából hét rendkívül értékes kortárs festményt. Radu Dogaru, Eugen Darie és Alexandru Bitu azt nyilatkozták, minden ellenük emelt vádat beismernek, és arra kérték a bíróságot, ennek alapján hozzon ítéletet az ügyükben.

A vádlottak beismerő vallomásukért cserében a kiszabható büntetés harmadolására számíthatnak, ha börtönre ítélik őket. Radu Dogaru ügyvédje, Cătălin Dâncu azt nyilatkozta, bepereli a Kunsthal múzeumot hanyagságért és a műkincsek megfelelő őrzésének elmulasztásáért, de a rotterdami polgármesteri hivatalt is pereli, ugyancsak hanyagság miatt. Ebben holland kollégáinak a segítségét fogja kérni az ügyvéd.

A per alapja a holland rendőrség által készített jegyzőkönyv, ami azt bizonyítja, sem a hatóságok, sem a múzeum nem törődtek a műkincsek megfelelő védelmével, ezért vált lehetségessé 2012 októberében a rablás.

Szeptemberben Dogaru anyja öt olajfestményt adott át egy férfinak, aki a fia nevében jelentkezett a műkincsekért, és akinek a kilétére nem derült még fény. Dâncu szerint a hét elrabolt festmény közül öt a Moldovai Köztársaságban van, kettő pedig „valahol Belgiumban veszett el”. A romániai tettesek 18 millió euró értékű festményt raboltak el, egy Picasso-, egy Matisse-, valamint két Monet-képnek is nyoma veszett.

Kapcsolódók

Kimaradt?