PSD

Mi rontja még a légkört az RMDSZ-PSD koalícióban?

Az új magyar konzuli irodák megnyitásának elutasítása, egy PPDD-s államtitkár kinevezése vagy egyes RMDSZ-es jelöltek kormányzati kinevezésének elhúzódása távolról sem kelt akkor feszültséget a RMDSZ és a Szociáldemokrata Párt (PSD) között, mint Bukarest belépése a luxemburgi perbe – nyilatkozta a maszol.ro-nak Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök elmondta, az RMDSZ-t nem zavarja különösebben, hogy tisztségeket kaptak a kormány második vonalában a Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) és a Călin Popescu Tăriceanu volt kormányfő alapította új liberális párt politikusai. Emlékeztetett arra, hogy korábban a kisebbségügyi hivatalt egy RMDSZ-es államtitkár vezette. „Ám ez nem jelentette azt, hogy kormányon vagyunk. Nem tudok farizeusként eltérően megítélni egy ugyanolyan jelenséget” – mondta a politikus.

Kelemen hangsúlyozta: a kormánykoalíció összetételéről a parlament szavaz, utána meghallgatják a miniszter-jelölteket a szakbizottságban, majd a miniszter leteszi az esküt az államelnök előtt, aki a kormány tagjává nyilvánítja. „Amíg ez nem történik meg, addig nem beszélhetünk kormánykoalíció összetételének a megváltoztatásáról. Victor Ponta miniszterelnök problémája, hogy a pártja számára algoritmus szerint megállapított tisztségekre kiket nevez ki” – fogalmazott a szövetségi elnök.

Az új magyar konzuli irodák megnyitásának elutasítását Kelemen Hunor a román külügy meggondolatlan lépésének nevezte. „Nem láttam olyan valós érvet, amely alátámasztaná a külügy álláspontját. A döntésről azonban magam is a sajtóból értesültem. Csodálkoztam, hiszen végül is két szomszédos, uniós államról van szó” – jelentette ki. Szerinte a viszonyt a két ország között javítani kellene, nem rontani. „Ha pedig a magyar állam úgy ítéli meg, hogy a konzuli munka – éppen azért, mert akkora a magyar közösség, amekkora – két konzulátust igényel, akkor szerintem ezt figyelembe kellene venni” – tette hozzá.

Az RMDSZ vezetője szerint a Maros megyei magyar prefektus kinevezésének elhúzódása nem okozott különösebb feszültséget a koalícióban. „Jelöltünknek, Nagy András volt szászrégeni polgármesternek van még néhány ügye, amit le kell rendeznie. Én a jelölést a kormányfőhöz akkor tudom benyújtani, amikor az ezzel kapcsolatos procedúrák lejártak. Késésben vagyunk, ez igaz, de ez nem egy lefutott ügy, és nem ezen múlik a koalíció működése” – magyarázta.

Vass Levente egészségügyi államtitkári kinevezésének elhúzódását Kelemen Hunor „picivel bonyolultabb” ügynek nevezte. „ Vass Levente jelölését leadtuk, túlságosan hosszúra nyúltak azok a szűrések, amelyek mindig megtörténnek az ilyen kormányzati szintű kinevezések előtt. Ám most még nem kívánok erről nyilatkozni” – mondta a szövetségi elnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?