Kulturálisautonómia-szigetek: a magyar házak

Megkezdődött pénteken a kolozsvári Bethlen Kata Diakóniai Központban a Romániai Magyar Házak II. Találkozója.

A kétnapos tanácskozást az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) és az RMDSZ szervezi, a hazai magyar központok munkatársai mellett olyan, határon túli magyar művelődési házak bevonásával, amelyekkel szoros együttműködést alakított ki az EMKE, és amelyek működtetői jelentős szakmai segítséget nyújthatnak.

A magyar közösségek sikertörténete

Dáné Tibor Kálmán, az EMKE elnöke „az erdélyi magyar közösségek sikertörténetének" nevezte a közel negyven romániai magyar ház létrehozását is működését. „Kulturálisautonómia-szigetek ezek a központok, hiszen nem függnek egyetlen állami intézménytől, egyetlen kormányhivataltól sem. Csak a helyi magyar közösség tartja fenn ezeket a létesítményeket. Ez nagyon jó, ám ugyanakkor anyagi nehézségeket állít, a működést az anyagi lehetőségek korlátozzák" – összegezte az EMKE elnöke.

Dáné felhívta a figyelmet, hogy szándékosan nem erdélyi, hanem romániai magyar házak találkozójának nevezték el a második alkalommal megszervezett összejövetelt, hiszen a moldvai és a bukaresti magyar házak is meghívást kaptak, az ő speciális helyzetük tapasztalata iránt különösen nagy az érdeklődés.

„Ezek a házak – amelyeknek élettel megtöltése még nagyobb feladat, mint a megvásárlásuk volt – nem jöhettek volna létre, ha a magyar közösségek akarata nincs. Az RMDSZ kezdetektől mellé állt a programnak, most ennek a találkozónak a megszervezését is az RMDSZ finanszírozta" – mondta Dáné Tibor Kálmán.IMG 1784

Értékmentés és értékteremtés

Kelemen Hunor szövetségi elnök nyitóbeszédében arra hívta fel a figyelmet, a magyar házak két nagyon fontos feladatot látnak el: egyik feladat az értékmentés, ez volt a legfontosabb a forradalom után; a másik az értékteremtés. „Önöknek, a kulturális élet napszámosainak, akik húsz éve dolgoznak ezeken a feladatokon, most újabb célokat kell kitűzni: a laza hálózatot a magyar házak között meg kell erősíteni" – mondta Kelemen Hunor.

A politikus szerint jelenleg az egyik legnagyobb feladat, hogy a szórványt a Székelyfölddel összekössék az intézmények révén, intézményes kapcsolatok alakuljanak ki a Fehér, Hunyad és megyék magyar házaival. „Felelősségünk olyan módon élni, hogy a szórványban élő magyar közösségek is részesüljenek azokból a forrásokból, amelyek a székelyföldi magyarok rendelkezésére állnak" – mondta az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor bejelentette a találkozón, hogy a tavaly első ízben megtartott Magyar Szórvány Napját idén is megtartják, november 15-én, Brassóban. Tavaly ezt a rendezvényt Déván szervezték.IMG 1793

Kelemen köszönetet mondott Budapestnek

A politikus emlékeztetett arra, hogy a mindenkori magyar kormány mindig támogatta a magyar házak létrehozását és működését, és ezért köszönet jár. „Erdélyben a magyar kultúra nem jobboldali és nem baloldali, még akkor sem, ha vannak ideológiai viták" – szögezte le Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke egyben ígéretet tett arra, hogy a szövetség a különböző programok támogatása mellett normatív módon támogatja majd a magyar házak működését.

Kelemen kitért a Kulturális Autonómia Tanács szerepére is. „Meg tudjuk tanulni azokat az együttműködési formákat, és fel tudunk készülni arra az időszakra, amikor törvénybe foglaljuk a kulturális autonómiát. Nagyon nehéz meggyőzni a románokat arról, hogy ők ettől nem lesznek kevesebbek. Bízom abban, hogy a kulturális autonómiát törvénybe fogjuk foglalni. A Kulturális Autonómia Tanácson keresztül előkészítjük ezt az időszakot" – jelentette ki.IMG 1794

Felolvasták Répás üzenetét

A találkozón Bitay Levente kolozsvári főkonzul olvasta fel Répás Zsuzsanna üzenetét. A nemzetpolitikai helyettes államtitkár arról biztosította a kolozsvári rendezvény résztvevőit, hogy a magyar kormány támogat minden olyan eseményt, amely a magyar kultúra megőrzését szolgálja. „Az EMKE az egész nemzet megbecsülését élvezi" – üznte Répás, hozzátéve, hogy Budapest a jövőben is támogatni fogja a magyar házak működését.

Romániában jelenleg 41 magyar ház, kulturális, művelődési központ létezik, ezek közül majdnem mindenik küldött képviselőt a kolozsvári tanácskozásra.

Kimaradt?