Csak a csoda segíthet a Csodák Palotáján

 

Nem tudni, mi lesz a sorsa a Csodák Palotájának, Magyarország első, interaktív tudományos kiállításának, ami évek óta hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek megszeressék a tudományt. Az már szinte biztos, hogy a Millenárisról mennie kell, új helyszín nincs, talán a Campona lehet, de minden megoldás sok pénzbe kerül. 

csodapalota korong

Talán nincs is olyan magyar ember világszerte, akinek ne mondana valamit a Csodák Palotája név. Öveges József professzor megvalósult álma azonban most az eltűnés szélén áll: nehéz helyzetbe került Magyarország legrégebbi, állandóan működő interaktív tudományos kiállítása.

Szeptember elején érkeztek az első hírek arról, hogy hiába tárgyalnak már két hónapja, nem sikerült új szerződést kötnie a Csodák Palotájának és a számukra helyet biztosító Millenárisnak, ezért a kiállításnak új helyszínt kell keresnie. Méghozzá gyorsan: szeptember 30. után el kell hagyniuk az eddig bérelt kiállítási teret.

csodapalota futas

A Váci úti régi hely ugyan a saját tulajdonukban van, de oda nem tudnak visszamenni, mivel az mára raktárként funkcionál, és a megváltozott tűzvédelmi előírások miatt túl kicsi is lenne. Új szerződésre a Millenárissal, úgy tűnik, nincs esély, mivel a kiállítás több tízmillió forint kiadást jelentett, amelyet nem tudnak tovább finanszírozni – nyilatkozták korábban az MTI-nek.

A kialakult helyzetet próbálja most megoldani a Csodák Palotája összes érdekeltje. Az intézmény a Csodák Palotája Nonprofit Kft. keretein belül működik, amelynek tulajdonosa 49 százalékban a Budapest Science Center Alapítvány (ami eddig a szakmai résszel foglalkozott). Ezt az alapítványt a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával az Eötvös Loránd Fizikai Társulat  és a Rubik Nemzetközi Alapítvány hozta létre 1993-ban pontosan azért, hogy megvalósítsanak egy állandó interaktív tudományos kiállítást. Szintén 49 százalékos tulajdonos Tamás István üzletember, az International Bussiness School alapító rektora, a maradék 2 százalék Rubik Ernőé. A kiállítás létrehozását és megszilárdítását több, azóta megszűnt állami intézmény is közpénzből támogatta, például a Millenárisra költözést az akkori Ifjúsági és Hírközlési Minisztérium.

csodapalota szogesagy

Hogy hogyan lehet egy folyamatosan jó látogatottsággal működő kiállítás veszteséges, az nehezen megválaszolható, mivel a felek nem árulnak el semmit az együttműködés üzleti részéről. A legutóbbi szerződést 2011. novemberében kötötték, ez jár le 2012. szeptember 30-án. 

Ha nem történik csodaszerű változás, a Csodák Palotájának a jövő héten el kell kezdenie a kiköltözést. Egy lehetséges új helyszín a Tropicariumnak is otthont adó, XXII. kerületben található Campona. Csakhogy ez nagyjából 15 kilométerre található a városközponttól, már külön vasúti megállója van. A Csodák Palotája a Millenárison alkalmas volt arra, hogy a vidékről oda látogató családok, osztályok a nap maradék részét eltöltsék a városközpontban, az új helyszín ehhez viszont már túl messze van, ráadásul önmagában nem túl sok, a fenti célközönségeknek való programot kínál.

csodapalota zongora

Mivel a magyar tudományos élet egy kiemelkedő intézményéről van szó, az ügyel kapcsolatban az Index.hu megkereste Pálinkás Józsefet, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét. Az elnökségi titkárságtól a következő tájékoztatást kapták: „Biztosak vagyunk abban, hogy egy ilyen vitathatatlan társadalmi haszonnal rendelkező intézménynek hamarosan találnak olyan helyszínt, ahol a fenntartási költség nem termel veszteséget és a világszínvonalú kiállítást mielőbb birtokba vehetik a természettudományokat élményszerűen befogadni kész látogatók".

Kimaradt?