A kétkamarás parlament intézménye mellett álltak ki

A román szenátus fennállásának 150. évfordulóját ünnepelték kedden Bukarestben, ahol a felszólaló politikusok zöme a kétkamarás parlament intézménye mellett foglalt állást – írja az MTI.

A bukaresti szenátusban megtartott ünnepségen Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök, Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi házelnök, Emil Constantinescu és Ion Iliescu volt államelnökök egyaránt a kétkamarás parlament intézményének fontosságát hangsúlyozták, és a demokrácia egyik alapkövének nevezték.

A rendezvényre nem hívták meg Traian Băsescu államelnököt, aki 2009-ben érvényes és eredményes népszavazást írt ki az egykamarás parlament bevezetéséről, aminek nem szereztek érvényt. Romániában rendszerváltás óta kétkamarás a parlament, amely képviselőházból és szenátusból áll. Az ex-miniszterelnök Tăriceanu - akinek az elmúlt években számos politikai vitája volt Băsescuval - élesen bírálta az államfőt amiatt, hogy megkísérelte felszámolni a szenátust a 2009-es népszavazás kiírása révén.

Victor Ponta jelenlegi kormányfő aláhúzta, hogy amikor túl sok hatalom összpontosul a kormány kezébe, akkor a parlamentre, és különösen a szenátusra meghatározó szerep hárul az "egyensúly" megőrzésében. - Úgy vélem, hogy a szenátus szerves része Románia demokratikus történelmének. Nem tudok elképzelni egy demokratikus Romániát kétkamarás parlament nélkül, amelyben a felsőház ne azokat a jogokat gyakorolja, amelyekkel 150 évvel ezelőtt felruházták - mondta Victor Ponta.

A kétkamarás parlament mellett foglalt állást Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátusi frakcióvezetője is, aki megállapította: a román törvényhozás sokat veszített tekintélyéből az elmúlt huszonöt év alatt. Úgy vélte, hogy a pártoktól függ, képesek-e elfogadni egy olyan új választási törvényt, amely a törvényhozók minőségét és a román társadalom képviseletének arányosságát egyaránt biztosítani képes. Markó szerint alkotmánymódosítás is szükséges ahhoz, hogy "valós kétkamarás parlament" alakuljon ki Romániában, vagyis a két ház hatáskörei jobban különüljenek el egymástól.

Az ellenzéki liberális Crin Antonescu és a demokrata párti Vasile Blaga pártelnökök bírálták a szenátus vezetőségének döntését, hogy - mint mondták - aktuálpolitikai megfontolások miatt nem hívták meg az ünnepségre Băsescut.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?