Kezdődik a gombamérgezések szezonja

Háromszéken évente 30-40 személy kerül kórházba súlyos gombamérgezéssel, előfordultak már halálos mérgezések is, mutatott rá a gombaszezon veszélyeire Nagy D. István. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház szóvivője szerint az elmúlt napokban három személy jelentkezett gombamérgezés tünetekkel, egy gyereket jelenleg a kórházban ápolnak, állapota stabil.

Az elmúlt hetek bőséges esőzései és a meleg időjárás kedvezett az erdei gombák szaporodásának. A szakemberek ugyanakkor elővigyázatosságra intenek, és felhívják a figyelmet, hogy fogyasztás előtt minden esetben vizsgáltassák be hozzáértőkkel a gombákat.

A sepsiszentgyörgyi központi piacon naponta 12 és 16 óra között működik egy ingyenes gombabevizsgáló központ. Az ott lévő szakembereket bárki megkeresheti az erdőbe szedett vagy útszélen vásárolt gombákkal, de a piaci standokon kínált gombákat is ők vizsgálják be.

A Kovászna megyei László Kálmán Gombászegyesület elnöke, Zsigmond Győző emlékeztetett, hogy Romániában érvényben van egy általuk kezdeményezett gombász törvény, amely szabályozza a gombagyűjtést , az árusítást és az ellenőrzést is, gond az, hogy a törvény megjelenésétől eltelt már nyolc év, és még mindig nem jelent meg a jogszabály alkalmazási módszertana.

Zsigmond Győző szerint az ország minden piacán kellene működjön gombabevizsgáló központ, hogy ezáltal elkerülhető legyen a mérges gombák fogyasztása, ez azonban sajnálatos módon nagyon kevés helyen valósul meg.

A gombamérgezés tünetei leggyakrabban az émelygés, hányinger, hányás, hasmenés, gyomor- és hasfájás, izzadási rohamok, szédülés, melyek az elfogyasztott mennyiség függvényében akár perceken belül is jelentkezhetnek.

Kimaradt?