banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Nem félelemből másznak fára a koalák

Ha valaki arra tippelne, azért lapulnak a faágak közé a koalák, mert ott nagyobb biztonságban érzik magukat, akkor téved. Egészen más oka van a „faölelgetésnek”. A fatörzsek vagy az eukaliptuszfák ágainak átölelésével a szervezetüket hűtik a koalák – derítették ki ausztrál kutatók. Ily módon segítik elő az állatok azt, hogy forróságban ne hevüljön túl szervezetük – írták a Biology Letter brit tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban a Melbourne-i Egyetem szakemberei, akik azt tanulmányozták, miként képesek szabályozni testhőmérsékletüket az állatok.

A szakemberek hőérzékelő kamerák segítségével tanulmányoztak koalákat az után, hogy felfigyeltek arra: kánikulában az állatok a fák alacsonyabb, hűvösebb részeire húzódnak vissza, sőt egyre jobban hozzányomják törzsüket az ágakhoz, a fa törzséhez. Az ausztrál tudósok tanulmánya része annak a szélesebb körű kutatásnak, amely azt próbálja felderíteni, miként hat a klímaváltozás a szárazföldi állatokra Ausztráliában, ahol az elmúlt években extrém szárazság volt az uralkodó, az év elején pedig páratlan hőhullám ült a kontinensre.

A koaláknak (Phascolarctos cinereus), mint a legtöbb prémes emlősállatnak problémát okoz a hőség, nincs verejtékmirigyük a bőrük alatt, és nagyon sok folyadékot veszítenek meleg időben. Ezért fordulnak biológiai „klímaberendezéshez” szervezetük hűtésére. 

Az ausztrál szakemberek felfigyeltek arra, hogy télen az állatok a fák magas részeien maradnak, nyáron viszont az alacsonyabb részekre húzódnak vissza. A szakemberek mérték környezetük levegőjének hőmérsékletét, hőkamerával a koalák testhőmérsékletét, csakúgy mint a fatörzsekét, ágakét. Az adatok azt mutatták, hogy akkor, amikor a levegő 36 Celsius-fok volt, az eukaliptuszfa törzse mintegy 5 Celsius-fokkal, egyes esetekben nyolc Celsius-fokkal hűvösebb volt, mint környezetének levegő hőmérséklete.

Amikor összevetették ezeket az adatokat az állatokról készült hőkamerás felvételekkel, teljesen nyilvánvalóvá vált számunkra, mit csinálnak a koalák. Láthattuk a koalákat, a fatörzs leghűvösebb részén ülni, ülepüket a törzs leghűvösebb részéhez nyomva – mondta Michael Kearney, a tanulmány egyik készítője.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kimaradt?